2024. július 17., szerda

A város valóban mozivá vált

Díjkiosztással és Srđan Koljević sikerével zárult az újvidéki Cinema City

Srđan Koljević a szakma, a közönség, de az újságírók elismerését is besöpörte (Fotó: cinemacity.org)

Közel 80 ezer nézője volt a szombaton zárult 3. Cinema City film- és médiafesztiválnak Újvidéken. A nyolc napos rendezvény díjait a záróesten osztották ki, miután mintegy ráadásként a közönség még megnézhette Kathryn Bigelow idén hat Oscar-díjat bezsebelő Bombák földjén című alkotását. Ezt követően jócskán az éjszakába nyúlóan a Péterváradi Várban záróbulival fejeződött a fesztivál, melynek sikerült mozivá varázsolnia a várost.

A fesztivál 14 filmszelekciója közül három volt versenyjellegű, az Exit Point kategóriában, vagyis nemzetközi kategóriában a fesztivál nagydíját az amerikai Debra Granik Csontig hatoló tél című filmje kapta őszinte és autentikus társadalomábrázolásáért. Legjobb rendezőnek a kínai Csuan Lút kiálltották ki, a színészek közül nem mást, mint Emir Kusturicát díjazták, aki a Viszlát botrányban színészi sokoldalúságáról is tanúbizonyságot tett, a színésznők közül pedig a spanyol Lola Duenast részesítették díjban az Én szintén című filmben nyújtott alakításáért.

A legnagyobb érdeklődést kiváltó hazai filmek kategóriájában Srđan Koljević: Tört orrú nő című filmje aratott legnagyobb sikert, mely a multikulturális Belgrádot találóan mutatja be, a közönséggel pedig hihetetlen könnyedséggel kommunikál. A film elnyerte a kategória nagydíját, a forgatókönyvért kijáró díjat, Nebojša Glogovac a filmben nyújtott alakításáért pedig a legjobb színészi díjat kapta. A kategória legjobb rendezője Saša Hajduković, aki a December 32-e című filmmel mutatkozott be a fesztiválon, és ebben a filmben nyújtott alakításáért díjazták Nikolina Đorđević színésznőt is.

Az alacsony költségvetésű filmek legjobbjának Nikola Ljuca Csütörtök című filmjét kiálltották ki a kitűnő fényképezéssel, vágással elért megrázó tartalmáért. Ezenkívül a zsűri három egyenrangú elismerést osztott ki Dane Komljen rendezőnek Én már az vagyok, amim szeretném, hogy legyen című filmjéért, továbbá Louise Botkay Coucier rendezőnek a Haszontalan vidék filmjéért, és az ígéretes Zoran Tairović rendezőnek.

A közönség, de az akkreditált újságírók szerint is a fesztivál versenyrészének legjobbja: Srđan Koljević Tört orrú nő című filmje volt.