2024. július 17., szerda

Billy Idol a Lővérekben

Szűk két hét múlva kezdődik a soproni VOLT Fesztivál

Ha arra a Billy Idolra gondunk, akire még a múlt század nyolcvanas éveiből emlékszünk, akkor egy megmosolyogtató zenészfigura jut eszünkbe, az elmaradhatatlan punk tarajával és a nem túl kreatív dalaival, amelyek műfajilag sokkal közelebb álltak a kor diszkózenéjéhez, semmint ahhoz, amit a megjelenésével az énekes sugallni igyekezett. Ha azonban arra a Billy Idolra gondolunk, akit néhány évvel ezelőtt láthattunk a péterváradi várban, az EXIT Fesztiválon, akkor egy fáradhatatlan, megállíthatatlanul tomboló, egészséges öniróniától tobzódó rocker képe jelenik meg előttünk, aki olyan kemény show-t nyomott lett másfél órában, ami miatt érdemes eltüntetni szájunk széléről a lesajnáló mosolyt. És ami miatt érdemes készülni a soproni VOLT Fesztiválon július 1-én esedékes koncertjére.

A tudósítások szerint Billy Idol továbbra is kitűnő formában van, nemrég a Download fesztiválon tartott az EXIT-es fellépéséhez mérhető tempójú, energikus koncertet. Igen, úgy tűnik, mindenki meglepődik, aki először látja és hallja őt élőben, hogy mennyi energia van ebben az emberben, és hogy a régi enervált – semmiről és senkihez sem szólónak vélt – dalokat hogyan tudja feldobni színes egyéniségével (és a már említett, egészséges öniróniájával) úgy, hogy lenyűgözően és meggyőzően energikus legyen. Lehet, hogy őt már a múlt század nyolcvanas éveiben is inkább élőben kellett volna hallgatni, és nem a diszkóestek kötelező darabjaként? És persze, csak azok lepődnek meg ma már, 2010-ben, azon, hogy Billy Idol The Doors-feldolgozásokat is játszik, akik soha nem is ismerték a zenéjét, a dalait, a régi lemezeit. A karizmatikus pop ikonként beskatulyázott énekes zuhogó esőben lépett fel a Download fesztiválon – az éghajlatváltozásnak és a globális felmelegedésnek köszönhetően Európába költözött monszun ezt a rendezvényt sem kímélte –, a közönség közé vetette magát, őrültként rohangált fel s alá, a szívbajt hozva a mindig morcos biztonságiakra. Végül pedig a színpad esőtől védett hátsó traktusában megbúvó zenészeinek csontszáraz frizuráján viccelődött... Kíváncsian várjuk hát, hogy mihez kezd a magyar közönséggel Sopronban, immár alig két hét múlva.

A június utolsó napján, 30-án kezdődő fesztivál nyitónapján tartják meg a Magyar Rocklegendák Napját, amelynek programjában fellép a Magna Cum Laude, a Deák Bill Blues Band, az Edda Művek, az Omega és a Tankcsapda. A nemzetközi sztárok közül a már említett Billy Idol, valamint a The Prodigy, a Massive Attack és a Soulfly lép fel a négynapos találkozón. A magyar könnyűzene élvonalából az Irie Maffia, a Quimby, a Csík zenekar, Hobo, Kovács Ákos, Péterfy Bori és az elmaradhatatlan Love Bandje, és a már a szigetes búcsúkoncertjére készülő Kispál és a Borz koncertjével csalogatják Sopronba a közönséget a szervezők.