2024. július 17., szerda

A díjazottak már ismertek

Odaítélték a Híd Irodalmi Díjat, a Forum Képzőművészeti Díjat és a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat

A 2009. évi Híd Irodalmi Díjat a zsűri Faragó Kornélia A viszonosság alakzatai című tanulmánykötetének ítélte oda. A Lovas Ildikó, Maurits Ferenc, Nagy Abonyi Árpád, Szabó Szilvia, Toldi Éva (elnök) összetételű zsűri véleménye szerint Faragó Kornélia tanulmányai jelentős mértékben hozzájárulnak az elméleti szempontú irodalomértelmezés és a vajdasági magyar tudományos gondolkodás alakításához egyaránt.

A Forum Képzőművészeti Díj bírálóbizottsága (Butterer-Kiss Márta, Mezei Erzsébet, Penovác Endre elnökletével) a 2009. évi díjat Fődi Éva újvidéki grafikusművésznek, a Vajdasági Gyermek- és Ifjúsági Rajzközpont igazgatójának ítélte oda. Az indoklás szerint Fődi Évae kiemelkedő díjat kiváló és odaadó munkájával érdemelte ki. Munkássága kiszélesítette a rajzpedagógia terét, melyet párhuzamos grafikusművészi tevékenységével jelentősen gazdagított is.

Az ugyancsak tavalyi évre szóló Vajdasági Magyar Művészeti Díjat a Magyar Attila, Pándi Oszkár, Vicsek Károly (elnök) összetételű zsűri egyhangúlag Urbán Andrásnak, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatójának ítélte oda. Az indoklás szerint e rangos elismerést a díjazott az elmúlt évadban kiemelkedő rendezői munkásságával érdemelte ki.

A díjátadás időpontját a későbbiekben határozzák meg.