2024. július 17., szerda

Vajdaság készen áll a tanári szakvizsgáztatásra

A belgrádi rendelet azonban még mindig késik – A tartományi szervek és az óvóképző szakfőiskolák szerződést írtak alá az egyetemisták gyakorlati oktatásáról és a tanítók, tanárok jövőbeni sz

A tartományi oktatásügyi titkárság szervezésében tegnap együttműködési szerződést kötött az Újvidéki Egyetem, a Vajdasági Pedagógiai Intézet, valamint két szakfőiskola: a verseci és az újvidéki óvóképző az egyetemisták gyakorlati oktatásának zökkenőmentes lebonyolításáról és a tanítók, tanárok, óvónők, szakmunkatársak jövőbeni szakvizsgáztatásáról. A szerződést egyfelől dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási titkár , másfelől dr. Miroslav Vesković , az Újvidéki Egyetem rektora, dr. Grozdanka Gojkov , a verseci, és Stevan Divjaković magiszter, az újvidéki Óvóképző Szakfőiskola igazgatója írta alá. Hangsúlyozták, hogy az egyetemi hallgatók gyakorlati oktatásának szinkronba hozásával és rendszerbe építésével magasabb lesz az oktatás színvonala, a már munkaviszonyban levők szakvizsgáztatásával pedig biztosítani lehet a pedagógusi hivatást vállalók fejlődését.

Mint Vesković rektor kijelentette, az egyetem megkülönböztetett figyelemmel követi a tanárképzést, valamint a Nemzeti Oktatási Tanáccsal is szoros kapcsolatot tart fenn a kétszakos tanárképzés feltételeinek megteremtésén.

A szerződő felek vállalták, hogy biztosítják a gyakorlati oktatást az egyetemi hallgatóknak, de a licencért folyamodó pedagógusoknak is. Dr. Jeges Zoltán titkár szerint a szerződéskötés azért volt szükséges, mert szervezetten kell megoldani a tanárképzés gyakorlati részét, és ez komoly kapcsolatokat és szervezettséget igényel az iskolák és az egyetemek között.

– Remélem, most már rendeződik Belgrádban a szükséges rendelet meghozása, és elindulhatunk a szakvizsgákkal Vajdaságban – mondta a titkár. – A szakvizsgákat ugyanazokban az oktatói központokban, iskolákban fogjuk lebonyolítani, ahol az egyetemi hallgatók gyakorlati oktatását. Ez a mai szerződéskötés tulajdonképpen egyfajta előkészítés, azt jelenti, hogy a tartományi titkárság az egyetemmel együtt készen áll a szakvizsgáztatás megindítására, de ehhez még mindig várnunk kell a megfelelő rendeletre. Azt hiszem, legjobb esetben is csak a következő tanév kezdetéig születhet meg a régóta várt rendelet, s talán valamikor a tanév folyamán megkezdhetjük a vizsgáztatást a tartományban. Mindez azonban csak az én feltételezésem, hiszen nem rajtunk áll.

**** Több hely, mint végzős

Dr. Jeges Zoltán tartományi oktatásügyi titkár tegnapi kijelentése szerint idén 2400 helyet hirdettek meg a középiskolák magyar tagozataira, melyek közül 800 hároméves, 1600 négyéves tagozatra vonatkozik. Ez körülbelül 20 százalékkal nagyobb keretet jelent, mint emennyi a végzősök létszáma.

– Akik sikeres felvételi vizsgát tesznek, biztosan bejutnak valamelyik középiskolába. Természetesen nem mindig biztosított a leginkább kívánt szak, de ez nem jelenti azt, hogy pont az első helyre tett szak lesz a legkifizetőbb, a legmenőbb. Vannak ugyanakkor olyan szakok, melyek első pillantásra nem attraktívak, hanem később lesznek azzá – nyilatkozta újságíróknak a titkár.