2024. július 17., szerda

Alszanak-e nappal az álmok?

Ma, pénteken kezdődik a 37. Infant, a kísérleti és alternativ színházak fesztiválja Újvidéken

A magyarországi Tünet Együttes Nincs ott semmi avagy alszanak-e nappal az álmok című előadásával ma, pénteken 20 órakor Újvidéken megkeződik a 37. Infant a Szerb Nemzeti Színházban. Az alternatív és kísérleti színházak nemzetközi fesztiválját Ivana Vujić rendező nyitja meg. Üdvözlőszavait követően a Szabó Réka rendezte magyar előadásban többek között Dózsa Ákost, Nagy Andreát, Szász Dánielt, Vadas Zsófia Tamarát, Vass Imrét, és a vajdasági származású Góbi Ritát láthatjuk.

A július 2-áig tartó fesztivált több helyszínen, a Szerb Nemzeti Színház mellett az Újvidéki Színházban, az Ifjúsági Színházban, a NIS ügyviteli épületében rendezik meg, de a szabad ég alatt is lesz előadás a Katolikus portán, a Duna parkban és a Mezőgazdasági Karnál. Mint azt Simon Grabovac, az Infant sokéves szervezője kijelentette, három díjat ítélnek oda: a legsikeresebb kísérleti előadásért, a színházi nyelvezet eredetiségéért, és a harmadik díjat a „paraszínházi” eseményért, azaz a művészettel határos kísérletekért. A díjak közül csak az elsővel jár anyagi támogatás 1500 euró értékben. A fesztivál szelektora Jadranka Anđelić volt, aki a sajtónak kijelentette, hogy minden előadás erősen magán viseli a szerzői jegyeket, az idei fesztivál középpontjában pedig a táncszínház áll. Az előadásokról és a kísérőrendezvényekről a http://infant.eunet.rs./infant10/srpski/index_s.html-en tájékozódhatnak az érdeklődők.

Belépőjegyet 200 dináros áron közvetlenül az előadás előtt lehet váltani. Egyébként minden nap 11 órakor a Trema klubban tartanak kerekasztal-értekezletet, mely nyitott minden érdeklődő előtt. Csakúgy mint az Újvidéki Színház kistermében megrendezésre kerülő értekezletek az előadások után.