2024. július 17., szerda

Gondolkodásra nevelni

Fennállásának 50. évfordulóját ünnepli az Újvidéki Egyetem

A 14 kart, mintegy 48 000 egyetemi hallgatót, több mint 3000 tanárt, kutatót, munkatársat felölelő Újvidéki Egyetem hétfő este díszülésen ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. Az egyetlen vajdasági alapítású állami egyetem négy városban működik, Újvidék mellett Szabadkán, Nagybecskereken és Zomborban. A karok közül a legrégebbi a bölcsészettudományi, melyet 1954-ben alapították, a legfiatalabb pedig a mindössze 4 éves magyar tannyelvű tanítóképző.

Miroslav Vesković rektor büszkén sorolta a felsőfokú intézmény érdemeit, sikereit, a Szerb Nemzeti Színházban megtartott díszülés résztvevőit, közöttük az intézmény munkatársait, partnereit, barátait köszöntve. A tudás fontosságát hangsúlyozta, mely nélkül elképzelhetetlen a fejlődés. – Az intézménynek olyan egyetemistákat kell nevelnie, akik képesek lesznek a változásokkal együtt fejlődni, akik képesek gondolkodni, és választ tudnak adni a tudomány és a társadalom kihívásaira. Az Újvidéki Egyetem számára ez a legnagyobb kihívás – szögezte le a rektor, aki az intézmény sorrendben 15. vezetője a fél évszázad alatt. Božidar Đelić tudományügyi miniszter a beruházási tervekről szólt. A köztársasági minisztérium támogatni fogja a mintegy 4 millió euró értékű rektorátus épületének felépítését, továbbá a következő négy évben tervezett munkálatokat a technológiai kar kiépítésén. Bojan Pajtić tartományi kormányfő, aki a Jogi Kar előadója is egyúttal, az egyetem társadalmi szerepének fontosságára hívta fel a figyelmet. – Társadalmunkban a tudás, az érték háttérbe szorul, helyette gyakran a primitivizmusé, az erőszaké a főszerep. – Az egyetem és a közösség feladata, hogy ezen az áldatlan helyzeten változtasson. Az egyetemnek nemcsak oklevelet kell osztania, hanem olyan intézménnyé kell válnia, amely nemesebbé teszi a hétköznapokat – hangsúlyozta a kormányfő. Žarko Obradović oktatásügyi miniszter a felsőfokú oktatás reformjáról szólt, hangsúlyozta, hogy az európai oktatási hálózathoz való felzárkózásunk nem veszélyezteti a nemzeti identitást, sokkal inkább erősíti azt.

Az est hangulatát a Vajdasági Vegyes Kórus (Andrej Bursać vezetésével), a Tundri együttes, Kinka Rita zongoraművésznő, az Egyetemi Kórus és mások fellépése fokozta. A szerb köztársasági elnök védnöksége alatt megrendezett díszülést követően Vesković rektor barátsági díszoklevelet adott át Kiril Kravcsenkónak, a Szerbiai Kőolajipari Vállalat vezérigazgatójának, és köszönőlevelet az újvidéki Informatika közvállalatnak, valamint a Növénynemesítő Intézetnek.