2024. július 17., szerda

Széchenyi Szerbiában 1830

ÚJ KÖNYVEK

Széchenyi István halálának 150. évfordulója csak ürügy volt arra, hogy az újvidéki Forum Könyvkiadó az olvasó kezébe adjon egy igényes összeállítást a legnagyobb magyar szerbiai utazásairól, valamint az utazással kapcsolatos „visszhangról”, Boleszny Antal tanulmányával Széchenyi al-dunai munkálatairól. A Bordás Győző gondozásában megjelent kötet előszavában a szerző töredelmesen bevallja, hogy a közölt napló beszerkesztett kéziratos anyagát Božidar Kovaček egyetemi tanár, a Matica srpska egykori elnöke bocsátotta rendelkezésére. „A vaskos, majd háromszáz oldalas kézirat, melyhez a jegyzeteket Kovaček és Vujicsics D. Sztoján írt. A kézirat a Magyar utazók a Szerb Fejedelemségben címet viselte. A tartalommutatóból az is kiderül, hogy a Széchenyi- mellett Waldstein-napló, ifj. Bene Ferenc-jegyzet további Egeressy Gábor-, Ujházy György-írások, és más anyag is megtalálható volt”, áll többek között a szerző előszavában. A kötetben Szeli István és Németh Ferenc tanulmányát is olvashatjuk Széchenyi olvasatáról és kutatásairól, valamint Vickó Árpád fordításában Vujicsics tanulmányát szerb nyelven. Ezáltal a szerb olvasók is betekintést nyerhetnek a legnagyobb magyar szerbiai utazásaiba.

Verstörténések

Tanulmánykötetében Harkai Vass Éva nagyfokú szenzibilitással olvassa és értelmezi a kortárs magyar líra alkotásait Füst Milántól kezdődően Tóth Krisztinán, Orbán Ottón át Parti Nagy Lajosig. Vizsgálata tudományos eszközökkel készül: poétikai, verstani-metrikai, műfajelméleti kérdéseket tárgyal. A verseket elemeire bontja, egy-egy motívumukat felnagyítja, majd új megvilágításba helyezve konstruálja meg jelentésmezejüket. Nem magyarázza a verset, hanem megmutatja alkotóelemeit, szétszerel és újból összerak – írja Toldi Éva recenzens a kötetről. A Forum Könyvkiadó tetszetős kiadványa Csernik Előd műszaki szerkesztő munkáját dicséri.



A kalocsai második székesegyház és faragványai

A Forum Könyvkiadó Tanulmányok az 1200 körüli évtizedek magyarországi művészetéről című sorozatának harmadik köteteként jelent meg Raffay Endre: A kalocsai második székesegyház és faragványai című kötet. A kalocsai tanulmány több szállal kötődik a sorozat korábbi köteteihez, az aracsi templomromot tárgyaló első, és a többek között a vértesszentkereszti rom művészetét kutató második kötetet követi. A 400 dináros kiadvány értékes része a képanyag. A fotók közt a szakirodalomban még sosem publikált felvételek is helyet kaptak. A kötet a címben foglalt alkotásokkal és azok kapcsolatával foglalkozik, valamint tartalmaz egy függeléket.



Költő(k), könyv(ek), vers(ek)

A Könyv és kritika negyedik köteteként jelent meg Bányai János: Költő(k), könyv(ek), vers(ek) című kiadványa a Forum gondozásában, mely a szerzőtöbbévi irodalomkritikusi és tanulmányírói működésének eredménye. Bányai szisztematikusan követi az egyetemes magyar költészet szinte minden fejleményét. Mintegy hatvan költő közel száz verseskötetét elemzi, s így a rendkívül gazdag anyag átfogó képet nyújt a kortárs költészet mozgásirányairól, folyamatairól és az értékviszonyokról is. A kötetbe az utóbbi évek versterméséről szóló kritikái kerültek, melyek az Újvidéki Rádió Szempont című műsorában már elhangzottak. Mint a szerző a kötethez fűzött jegyzetében vallja, legtöbb írása máshol nem jelent meg, csak a rádióban hangzott el.



(Ön)értés-történetek

A Forum Könyvkiadó fiatal alkotók kéziratpályázatának 2009. évi díjnyertes munkája az (Ön)értés-történetek, Identitáslétesítés a jelenkori magyar prózában alcímet viselő kiadvány, Szabó Szilvia fiatal kutató első kötete. A könyv a Bordás Győző, Deák Ferenc és Hózsa Éva összetételű szakmai zsűri ítélete alapján került kiadásra. Szabó Szilvia könyvében érdeklődéssel fordul a válságidők, a kiélezett létszituációk, a kulturális különbözőségek felé. Elemzéseinek tárgya Grecsó Krisztián, Závada Pál, Bódis Kriszta, Ladik Katalin, Berniczky Éva, Lovas Ildikó, valamint Kukorelly Endre alkotása. A kötetet gazdag irodalomjegyzék zárja, ára 350 dinár.