2024. július 17., szerda

Történelemmel és magyarsággal kezdődik

X. APÁCZAI NYÁRI AKADÉMIA

Nagy az érdeklődés a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte Apáczai Nyári Akadémia iránt. A jubiláris X. rendezvényre vasárnap már várjak az érkezőket, ugyanis a jövő héten a Történelem és magyarság című tematikus tanulmányhetet tartják július 5-e és 9-e között az Apáczai Diákotthon központi épületében (Ćirpanov utca 54.), főszervező Dulka Andor . Ezt követően július 12-e és 16-a között egyidejűleg zajlik A természet egysége (Apáczai Diákotthon, telepi épület, Bogdan Šuput u. 16.) Muhi Béla szervezésében, és az Osztályfőnökök továbbképzése (Apáczai Diákotthon, központi épület) Muhi Horváth Gabriella irányításával.

Nagy Margit elnök kijelentése szerint az érdeklődés kielégítő, hiszen tanulmányhetenként átlagosan 20–27 pedagógus vesz részt a munkában. A nyári akadémia részletes programja letölthető a www.vmpe.org.rs honlapról. Eszerint a program szerint igazán változatos, tartalmas előadások várhatóak, hogy csak néhányat ragadjunk ki: Vajda Tamás: A Kárpát-medence honfoglalás kori demográfiája: kiknek a leszármazottai vagyunk?, Zakar Péter: Széchenyi Istvánról, Szakály Sándor: Honvédő volt-e a Vörös Hadsereg 1919-ben?, Guitman Barnabás: A rovásírás helye a magyar történelemben (Történelem és magyarság), dr. Ács Ferenc, Budapest: Emberi evolúció és éghajlatváltozás, Deák Anna, Topolya: Élelmiszerbiztonság, dr. Csanádi János, Újvidék: Rekordok a kémiában, Muhi Béla, Újvidék: Fizikai kísérletek az oktatásban (A természet egysége), továbbá Csendes Éva, Budapest háromnapos programja: Énünk alapjai – önismereti tréning, dr. Sági Zoltán, Szabadka: Társfüggőség – a kóros kötődés megnyilvánulása (Osztályfőnökök továbbképzése). Bárminemű tájékoztatás a VMPE-irodában 021/548-259 (8-14 óráig), és a vmpe@panline.net e-mail címen kapható.

Nagy Margit elnöktől megtudtuk, hogy ma, szombaton zárul Csonoplyán az első nyári tábor, melyet diákok részére szerveztek. Az anyanyelvápoló táborba 16 magyar árvízkárosult gyereket is meghívtak. Augusztus elején hagyományápoló tábor lesz majd Muzslyán, ott is vendégül látunk 10 árvízkárosult gyereket Magyarországról. Ezenkívül megrendezik a Kincsestarisznya tábort augusztus folyamán, melyet Tamásfalván tartanak Szarka Edit szervezésében. Lesz két szórványtábor is az idén nyáron, az egyik a maradéki augusztus utolsó hetében, a másik a módosi augusztus 2-a és 6-a között. Ezt a tábort a magyarországi Ágoston Sándor Alapítvány támogatja.