2024. július 17., szerda

A középiskolások 9,5 százaléka fegyverrel jár iskolába

A jövő év májusában zárul az Erőszakmentes iskola elnevezésű projektum – A nemzeti hovatartozás nem befolyásolja lényegesen az erőszak gyakoriságát az oktatási intézményekben

Az UNICEF belgrádi irodája és az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Pszichológiai Tanszéke a tartományi oktatásügyi titkársággal karöltve tavaly októberben indította be Erőszakmentes iskola elnevezésű projektumát, mely 188 általános iskolát – ebből 52 vajdasági – és 9 vajdasági középiskolát ölelt fel. Az iskolai erőszak visszaszorítására meghirdetett program iránt nagy az érdeklődés, sőt az első pozitív eredmények is kimondhatók, ugyanis a programba bekapcsolt intézmények tanulóinak 85 százaléka úgy nyilatkozott, hogy immár biztonságosabban érzi magát iskolájában.

A 2011 májusában záruló projektumról tegnap sajtótájékoztató keretében számolt be Jeges Zoltán tartományi oktatásügyi titkár, hangsúlyozva, hogy az erőszak mindig, mindenhol fenyeget, nem csak az iskolában. Az iskola azonban különösen jó táptalaja az erőszakos cselekedetekre, így a jövőben még több iskolát igyekeznek majd bevonni a munkába, hogy lehetőség szerint minél inkább visszaszorítsák a jelenséget. Vajdaságból újvidéki, szabadkai és nagybecskereki iskolák kapcsolódtak be a munkába, mely már eddig is meglepő eredményekkel szolgált. Kiderült, hogy a középiskolákban kevesebb erőszakos cselekedetet jegyeznek (6,1 százalék), mint az általános iskolákban (13,3 százalék). Megdöbbentő ugyanakkor, hogy a középiskolások 9,5 százaléka fegyverrel jár iskolába. Az eddigi eredményeket ismertetve Stanislava Vučković, az UNICEF szakembere meglepetten közölte azt is, hogy nagyobb fokú az erőszak tanár–diák vonalon, mint a tanulók között. Érdekes, hogy a diákok 29 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a tanárok részéről már elszenvedett valamilyen fokú lelki terrort, s ezt az esetek 8,3 százalékában testi fenyítés is követte, ugyanakkor a tanulók 43,8 százaléka jelentette ki, hogy tanúja volt az iskolában a tanárok kárára elkövetett diákerőszaknak. A kutatás eredményei szerint a nemzeti hovatartozás nem befolyásolja lényegesen az erőszak gyakoriságát az oktatási intézményekben.

– Nehéz elnézést kérni, de nem lehetetlen, az utóbbi hónapok is ezt bizonyítják. Következetes munkával sokat javíthatunk iskoláink közbiztonságán – szögezte leSvetlana Smederevac,a Bölcsészettudományi Kar Pszichológia Tanszékének tanára, miközben elmondta azt is, hogy az iskolák zöme vállalta a különmunkát, kis hányaduk azonban semmit sem tesz az erőszak visszaszorítása érdekében.