2024. július 17., szerda

Megkezdődött az utolsó felvonás

IRATKOZÁS A FELSŐOKTATÁSBAN

Az egyetemi karok hirdetőtábláin hétfőn, kedden vagy legkésőbb szerdán kifüggesztették az őszre már elsős egyetemi hallgatók végleges rangsorát, s ennek alapján megkezdődött az iratkozási időszak utolsó „felvonása”, az iratkozás.

Az iratkozás alkalmával a gólyáknak át kell adniuk az eredeti bizonyítványukat, anyakönyvi kivonatukat, ki kell tölteniük két kérdőívet, át kell adniuk két fényképet, az új indexüket, valamint a tandíjköteles kategóriába sorolt hallgatóknak a befizetésről szóló térítményt. A karoknak a korábban meghatározott iratkozási kalendáriumukhoz kell tartaniuk magukat, így az iratkozást legkésőbb július 15-ig lebonyolítják. Azok a középiskolások, akik az iratkozás első köréről lemaradnak, szeptemberben ismét szerencsét próbálhatnak. Az iratkozás második körét a fennmaradó szabad helyek betöltésére a karok július 31-ig hirdetik meg.

Az iratkozási költségek még az állami alapítású karok körében is különböznek. A költségvetés terhén tanuló jövendőbeli hallgatóknak azonban 750–7000 dinár közötti összeget kell ráfordítaniuk az iratkozásra, miután már pár ezer dinárba már belekerült a jelentkezés, vagy éppen a felvételi-, esetleg a képességvizsga.

A magánegyetemeken sem különbözik ettől lényegesen az iratkozási naptár, bár ajánlatos a helyszínen tudakozódni, hiszen a határidőt minden felsőoktatási intézmény komolyan veszi.