2024. július 17., szerda

A viszonosság alakzatai

Faragó Kornélia: Valóban megjelennek értékes könyvek is a vajdasági magyar könyvkiadásban, a kulturális fogyasztás viszont egyre szűkül

Az utóbbi években szép számú kötetet jelentetett meg magyar és szerb nyelven. Vajon a díjazott kötet bármilyen szempontból különleges-e, vagy ez a díj teszi majd azzá?

– Ez a mostani kötet, A viszonosság alakzatai, abban mindenképpen eltér a korábbiaktól, hogy a legújabb poétikai jelenségek megértésében kiemelt szerepet szán az ide kötődő irodalmi műveknek. Valamiféle saját utat keres ezekhez az alkotásokhoz. A szerteágazó prózapoétikai affinitások, az eltérő hangszínek és éles ellenszólamok egymásra utaló jelei, az izgalmas tematikus kereszteződések kivételes olvasásélményt és gazdag gondolkodási alapanyagot szolgáltattak, általánosabb szemléleti értelemben is, köszönet érte minden alkotónak.

Nagyon igényes, szép könyvek jelennek meg Vajdaságban, viszont alig jutnak el a könyvesboltokba, csakúgy az olvasóhoz, továbbá méltatlanul szerény a szakmai közönség visszhangja. Milyennek látja a könyvek, azirodalom jelenét tájainkon?
– Valóban megjelennek értékes könyvek is a vajdasági magyar könyvkiadásban, a kulturális fogyasztás viszont egyre szűkül. A fiatal fogyasztói csoportok esetében a kulturális politika, a művelődési- és oktatási intézmények közös feladata kialakítani a helyi elit kultúrához való közelkerülés igényét. A hagyományos rendezvénykultúra az értékváltási változások ellenére is lényeges eleme lehetne az ilyen jellegű nevelésnek. Sokszor halljuk a panaszt, hogy a pedagógustársadalom, a szakmai-értelmiségi réteg passzív a könyves rendezvényeken való részvételt illetően. Kérdés, hogy ilyenkor mi legyen a fiatalok esetleges modellkövető magatartásával?

Az igénykeltésben, a nyomtatott hírverés, az elektronikus információáramlás, a kiadói marketing, a könyvkereskedelmi infrastruktúra erősítésében, a színvonalas kritikai aktivitást szolgáló folyóiratkultúra anyagi motiválásában a közösség legszélesebb köreinek van felelőssége.

Irodalomelméleti munkássága mellett pedagógusként, folyóiratszerkesztőként is tevékenykedik. Összeegyeztethető mindez, vagy jól kiegészítik egymást?

– Széles átjárhatóság van ezek között a tevékenységi területek között. Az elméleti szinten megértett alkotásoknak és folyamatoknak szerkesztőként kísérlek meg méltó teret, inspiráló szellemi közeget biztosítani a folyóiratban, amely az újabb nemzedékek irodalmi cselekvőkészségére is számít.