2024. július 17., szerda

A vuvuzela ereje, az ajándék terhe

TÉVÉJEGYZET

Bevallom. Minden igyekezetem ellenére a foci-vb egy mérkőzését sem tudtam végignézni, pedig bőven lett volna alkalmam. Elég csak annyit mondanom, hogy három férfi van a családomban. A vuvuzela moraja mégis erősebbnek bizonyult az igyekezetemnél, túl ment az elviselhetőség határán.

Talán pont ennek a méhrajszerű zúgásnak-búgásnak köszönhetően figyeltem fel a belgrádi Fox TV műsoraira, mely alig néhány éve vált ismertté vidékünkön, és eddig lényegében nemigen sikerült felhívnia magára a figyelmet. Ha ezek után azt kérdezem, mi köti össze Seka Aleksić énekesnőt, Ivan Zeljković és Ivan Ivanović műsorvezetőket, akkor nyilván nem fog fejtörést okozni a válasz, mert magától értetődő: mindhárman a Fox sztárjai. Jelenleg ők a tévéház legfényesebb csillagai.

Ezzel minden bizonnyal lejár a csatorna „tapogatózós” időszaka, amikor a szerbiai körülményeket vizsgálgatva, meglehetősen szégyenlős eszközökkel és ebből következően szerény műsorokkal igyekezett felhívni magára a figyelmet. Ennek a „szerénységnek” előnye is volt, sőt még mindig van. Merthogy hétvégi délutánokon ahelyett, hogy néhány épp aktuális „tévésztár” sziporkázna dagadt ajkú és keblű, hosszú combú, általában énekelni tudó, a népszerűségért mindenre kész vendégekkel, mint sok más menő tévécsatornán, addig a Foxon más az ábra. Szombat, vasárnap délután pl. pár órás filmeket sugároznak zsinórban. Nem is rossz dolog esős délutánt, ágyba bújva egy még nem látott, vagy már látott, de újranézhető filmmel, sorozattal eltölteni! Ez történt velem a múlt szombaton, amikor ennek a tévécsatornának köszönhetően csaknem négy órán át (!) szemrebbenés nélkül tévéztem. A fiam megjegyezte, mintha a Háború és békét sugároznák. Ördöge volt, Tolsztoj nagyszabású művének a három évvel ezelőtt készült, pazar amerikai filmváltozatát tűzték műsorra. Azaz, annak az első részét. Akár eshet is az eső holnap, én titokban igenis várom a folytatást.

Ez azonban nem sokáig járható út annak a tévécsatornának, amely a többséggel szeretne haladni. Merthogy nemcsak Magyarországon és a nyugati világban, hanem Szerbiában is az a tévécsatorna népszerű, melynek csillagai vannak, mely tévészemélyiség-központú. Egykettőre rabul ejtik a nézőket, ha sikerül mágneses erővel rendelkező műsorvezetőket angazsálni. A Fox többek között a Seka néven elhíresült énekesnőben bízik, aki több hónapja keresi „jobb kezét”. A tét nem kicsi, egy álló évi fizetés. Aztán ezen a csatornán találkozhatunk újra a népszerű Legyen Ön is milliomos!-sal, vagyis Zeka Milionerrel, aki már ki tudja, hány csatornát váltott az indulását biztosító BK megszűnte óta. Még nagyobb talány, hogy a Fox kielégíti-e a követelőző műsorvezető igényeit, mert ha nem, hát itt sem látjuk sokáig. Más a helyzet Ivan Ivanovićtyal, aki eleve a tévécsatorna „terméke”, ott kezdte pályafutását egy népszerű taxis kvízzel, a Cash Taxival. A vetélkedőben valóban jól, sőt kitűnően megállta a helyét: remekül kommunikált vendégeivel-utasaival, megcsillogtatta szellemességét, kellemes, önfeledt szórakozást biztosított a tévézőnek, ráadásul az autót is vezette. Aztán a csatorna más szerepekkel is megbízta, a Survivor valóságshow speciális műsorával, vagy egy még nagyobb falattal, önálló esti műsorral ajándékozta meg. Az ajándék azonban nagy tehernek bizonyult. Az Est Ivan Ivanovićtyal rendkívüli felkészültséget, koncentráltságot kíván, hiszen az effajta talkshow-k mégis a műsorvezetőről szólnak, bárki legyen is a vendég. A késői órák szórakoztató show-ja a vicces-ironikus-szatirikus határán mozog, félő azonban hogy az idő haladtával könnyen áthág a sértő kategóriába.