2024. július 17., szerda

Huszonnyolc diákra egy számítógép

Lesújtóan szegényes az iskolák informatikai felszereltsége – A középiskolai iratkozás első körében 417 diák maradt hoppon – Tervben a szerb–angol kétnyelvű oktatás bevezetése

A középiskolai iratkozás első fordulójának utolsó napján, tegnap tartott sajtótájékoztatót Jeges Zoltán tartományi oktatási titkár. Mint kiderült, mintegy 3500 hely maradt betöltetlenül, az iratkozni szándékozó diákok közül pedig 417-en maradtak hoppon, ők ma már újra kitölthetik a kívánságlistát, a végső rangsort pedig július 11-én teszik közzé, egy nappal később pedig iratkozni is lehet.

A sajtótájékoztató témája mégis más volt: a titkár bemutatta az oktató-nevelői intézetekben esedékes angol nyelvű oktatás tervét, valamint szólt az általános iskolák informatikai felszereltségéről. Világszerte egyre tömegesebb a kétnyelvű oktatás, ugyanis lehetővé teszi a szakmai terminológia elsajátítását az anyanyelv mellett egy világnyelven is, továbbá kiteljesíti a nyelvi képességeket, az idegen nyelvű kommunikációt. Jelenleg a szerb–angol nyelvű oktatás beindításához állunk legközelebb, melyet az iskoláskor előtti intézményekben vezetnének be elsőként, majd az általános iskola 1., 5. és a középiskola 1. osztályában teremtenék meg rá a lehetőséget. A titkárság Újvidéken a Petőfi Sándor Általános Iskola, és a Zmaj Gimnázium kereteiben látja elsőként megvalósíthatónak a kétnyelvű oktatást, melyekben a tervek szerint a szerb nyelv mellett minden más tantárgyat angol nyelven tanítanának. A későbbiek folyamán szó lehet más világnyelvek, pl. a német bevezetéséről. A jövőben kétnyelvű óvodákban – hangsúlyozta a titkár –, a B2-es nyelvvizsgával rendelkező óvónőket is alkalmazhatják.

Ugyanakkor lesújtó, hogy a vajdasági általános iskolák 83 százalékának informatikai felszereltségét vizsgálva kiderült, hogy 137 000 tanulóra 4700 számítógép jut, vagyis 28 tanulóra egy számítógép. A titkárság becslése szerint ideális lenne, ha 8 tanulóra jutna 1 számítógép, vagyis a matematikát folytatva, legalább 12 700 hiányzik a szóban forgó iskolákban, ha a többi iskolát is figyelembe vesszük, talán 15 000 is. Jeges Zoltán ezért felszólította a vállalatokat, áruházakat, jóindulatú embereket, hogy segítsenek az iskolák informatikai felszereltségének javításán, annál inkább, mert az idei tartományi költségvetés erre a célra nem irányozott elő eszközöket.