2024. július 17., szerda

Teljesítmények, melyek a jó hírünket viszik a világba

Újvidéken átadták a Forum Könyvkiadó irodalmi, képzőművészeti és művészeti díját

Faragó Kornélia és Urbán András személyesen, Fődi Éva helyett pedig öccse, Fődi József vette át pénteken az Újvidéki Színházban megrendezett ünnepségen a tavalyi évre szóló Híd Irodalmi Díjat, a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat, és Forum Képzőművészeti Díjat. Ezek a díjak az újvidéki Forum Könyvkiadó hagyományos díjai, ötvenegy évvel ezelőtt fogant meg a gondolat a Híd Irodalmi Díj megalapítására, később párosult hozzá a képzőművészeti díj, és tavaly először adták át a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat.

A vajdasági magyarság rangos művészeti díjainak kiosztóján Németh Ferenc igazgató-főszerkesztő üdvözölte az egybegyűlteket, közöttük Egeresi Sándort, a Tartományi Képviselőház elnökét, Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét, Szilágyi Balázst, a belgrádi Magyar Nagykövetség másodtitkárát, Deli Andort, a tartományi kisebbségi, jogalkotási, és előírásügyi titkárság titkárát, dr. Papp Árpádot, a kiadó igazgatóbizottságának elnökét, valamint a magyar jellegű intézmények vezetőit, a korábbi díjazottakat, a kiadó barátait, művészetkedvelőket. Hangsúlyozta, a kiadó pozitív mérleggel gazdálkodott, tavaly 34 címszót jelentetett meg, és az idei év sem ígérkezik a tavalyinál gyengébbnek.

A díjakat Németh Ferenc és egy-egy zsűritag adta át. Faragó Kornélia díjazott könyvét Toldi Éva, a Híd Irodalmi Díj zsűrijének elnöke méltatta, s a kötet fő erényének nevezte, hogy a szerző megmutatja, hogyan működnek a XX-XXI. századi irodalomelméletek a hagyományos, XIX. századi szövegekben, s így új elvek kerülnek versismereteinkhez. Fődi Éva munkásságáról, érdemeiről Butterer-Kiss Márta, és Mezei Erzsébet, a zsűri két tagja is szólt, s mint leszögezte, világunkban az önző magatartás mindennapossá vált, és ritka az az ember, aki csöndesen, kitartó munkával hívja fel magára a figyelmet. Ilyen önfeláldozó, szerény és ugyanakkor kiváló művész-pedagógus Fődi Éva, mondta többek között a méltató. A legfiatalabb díj átadását megelőzően Vicsek Károly zsűrielnök szólt Urbán András művészi indulásáról – ezt igen találóan egy 1988-as felvétellel, a Gyíkok című produkció részletével illusztrálta, melynek üzenete: nem akarok csúszómászó lenni! –, és szólt eddigi művészi csúcsteljesítményeiről is, melyeket tisztelnek, díjaznak Szabadkától délre és északra, magyar és szerb, de más nyelvterületen egyaránt. Ezek a teljesítmények viszik jó hírünket a világba, ezekre lehetünk igazán büszkék valamennyien, hangsúlyozta többek között Vicsek.