2024. szeptember 3., kedd

Szombaton kezdődik a palicsi filmfesztivál

Betekintés az Európai Filmek 17. Palicsi Fesztiváljának programjába

Öt helyszínen több mint 80 film várja azokat, akik az Európai Filmek Palicsi Fesztiváljára látogatnak. A rendezvény ünnepélyes megnyitója szombaton 21 órakor lesz a palicsi Szabadtéri Színpadon. Ezen a helyszínen vetítik a versenykategóriás filmeket is. Az első vetítésére 22 órától kerül sor Srđan Koljević rendezésében. A törött orrú nő című film főszereplői Nebojša Glogovac és Anica Dobra . A versenyprogram éjfélkor folytatódik a Becsület-érdemrend című német-román koprodukcióval.

Vasárnap 11 órakor a Szabadegyetemen kezdődik a Gyermekműsor, a Fantasztikus mese című ukrán filmmel. Akik viszont szombaton este lemaradtak a versenyprogramról, 12 és 14 órától fordított sorrendben megtekinthetik az alkotásokat Szabadkán a Jadran moziban. Délután folytatódnak a vetítések a városban: 16 órától a Szabadegyetemen egy új belga film az Altiplano várja a nézőket, a Jadran moziban pedig 16.30-tól a Párhuzamok és átfedések elnevezésű programrészben egy Želimir Žilnik-alkotás, A kapitalizmus régi iskolája, amely a munkások tüntetéseiről és kizsákmányolásáról szól. A Szabadegyetemen 18 órától az Új Magyar Filmek programban a Köntörfalak című alkotást vetítik Dyga Zsombor rendezésében. A Jadranban 18.30 órakor folytatódik a Párhuzamok és átfedések programrész a Minden, amit szeretek című lengyel produkcióval. Este 9 órától kezdődnek a palicsi programok. Először a Szabadtéri Színpadon a versenykategóriás német Szaladj, ha tudsz című filmet vetítik, Dietrich Brüggemann rendezésében, és ezt követi 23 órától a Rossz család című finn alkotás. Egyidejűleg a versenyprogram kezdetével 21 órától a Nagyteraszon a Fiatal európai szellemiség elnevezésű programrészben a Diszkó és atomháború című filmet nézhetjük meg.

A Palicsi-tó partján 23 órától a Női strandon Lengyel Gábor és együttese retrópartit rendez, és ugyancsak 23 órától a Jachting klubban (Vitorlás klub) DJ Dušan Medić engedi a zenét.

A fesztivál az elkövetkező napokban is sok érdekes filmmel és műsorral várja a látogatókat. A Köntörfalakon kívül az új magyar filmek programrészben a Papírrepülőket is láthatjuk, Szabó Simon rendezésében, aki egyben a film főszereplője is. Megnézhetjük továbbá A vágyakozás napjait Pacskovszky Józseftől, az Intim fejlövést, Szajki Péter filmjét, valamint az Utolsó jelentés Annáról című alkotást Mészáros Márta rendezésében, amelynek szereplői Eszenyi Enikő, Cserhalmi György és mások. Ugyancsak itt tekinthetjük meg a Kaméleon című Goda Krisztina-filmet Nagy Ervin, Hámori Gabriella, Kulka János, és Csányi Sándor főszereplésével. Ez a programrész a Szabadegyetemen zajlik 18 órától. A Párhuzamok és átfedések ciklus filmjei hétfőtől 12.30 és 14.30 órától a Lifka Sándor Art Moziban is megtekinthetők.

A versenykategóriában is láthatunk magyar filmet, csütörtökön 21 órától, Orosz Dénes rendezésében a Poligámiát, amelynek főszereplője szintén Csányi Sándor. Ezt másnap, pénteken ismétlik meg 14 órától a Jadran moziban. Pénteken a régi jugó-rock kedvelői is örülhetnek, hiszen 18.30-tól extra filmvetítésre kerül sor a Jadran moziban, az alkotás a Bijelo Dugme együttes történetét mutatja be.

A filmfesztivál alatt csak a versenykategóriás filmek megtekintéséért kell fizetni, 200 dinár az esti jegy, ami két alkotást foglal magában. A jegyek a kezdés előtt válthatók meg a Szabadtéri Színpad vagy a Jadran mozi pénztáránál. A többi programrészre a belépés díjtalan. A Palicsra látogatóknak idén is ingyenes buszjáratokat indítanak. A busz a szabadkai vasútállomás elől indul 20.15-kor, visszafelé pedig a Kisvendéglő elől a Szabadtéri Színpadon zajló második film után.