2024. szeptember 3., kedd

Dietrich Brüggemann újra Palicson

Európai Filmek Palicsi Fesztiválja 2010

Vasárnap este Palicson, a versenykategória keretén belül a Szabadtéri Színpadon, elsőként Dietrich Brüggemann müncheni születésű fiatal rendező Renn, wenn du kannst (Szaladj, ha tudsz) című filmjét nézhettük meg, majd a Paha perhe (Rossz család) finn alkotást. A vetítések alatt kicsi feszültséget okozott a felhőgomolygás, de szerencsére az eső elkerülte Palicsot, így Lengyel Gábor és együttese retróbuliján sem ázott el a közönség.

Dietrich Brüggemann nem először vendégeskedik Palicson. A nézőket személyesen üdvözölte a Szabadtéri Színpadon, és szimpatikusan egyedi módon szalvétáról, szerb nyelven olvasta mindazt, amit pár szóban szeretett volna megosztani a közönséggel. Azt is elmondta, hogy Srđan Koljevićnek (a Betört orrú nő rendezője) köszönhetően már nem ismeretlen számára teljes a szerb nyelv. Négy évvel ezelőtt ugyanitt már találkoztak, amikor együtt zsűrizték a versenyprogramot. Fontos momentum, hogy ekkor Franziska Weisz is társuk volt a filmek elbírálásánál, s ez a találkozás új ötletet ültetett a német rendező fejébe. A Renn, ween du kannst egy mozgássérült fiú viszontagságait taglalja, és azokat a nehézségeket, amikkel szembenéz, főleg a szerelem terén. Dietrich Brüggemann a sajtótájékoztatón elmesélte, hogy filmjének témája már régóta foglalkoztatta, de azt is megtudtuk, hogy a négy évvel ezelőtti kellemes palicsi vendégszereplés hatására, az akkori filmfesztivál után kezdte el írni a forgatókönyvet, amihez Anna Brüggemann (aki egyben a film egyik főszereplője is) segítségét kérte. A fesztivál arra is inspirálta, hogy alkotásának egyik szerepére épp Franziska Weiszt kérje fel. Brüggemann szerint ezt a témát a legtöbb rendező egzotikusan kezeli, de ő szerette volna természetes módon elmesélni a történetet. A filmben fontos szerepet játszik a zene, amit Dietrich nagy gonddal válogatott.

A versenyprogram második filmje a finn Paha perhe (Rossz család) volt, amely elvált szülőkről, közös gyermekeikről, valamint kusza, egészségtelen viszonyaikról szól. A rendező, Aleksi Salmenpera elmesélte, hogy Finnországban még mindig fontos a család fogalma, de már nem számít annyira tragikusnak egy válás, mint húsz évvel ezelőtt. Ennek tudatában őt az érdekli, milyen irányba változik tovább ez a trend.

A sajtótájékoztatón megismerhettük továbbá a Fiatal európai szellemiség programrészben bemutatott Disko ja tuumasőda (A diszkó és az atomháború) észtországi/finn koprodukció rendezőjét, Jaan Kilmi-t, aki filmjében a nyugati trendek keletre gyakorolt hatását taglalja.