2024. szeptember 3., kedd

Női és férfi szemszögből

EURÓPAI FILMEK PALICSI FESZTIVÁLJA -- Munkanélküliség, mérgezés, intim gubancok és kommunikációhiány
Julie Gayet

A Nyolcszor kelj fel című francia versenyfilmet szerdán vetítették a palicsi szabadtéri színpadon. A fesztivál vendégeként megismerhettük a film két producerét, Nadia Turnicevet és Julie Gayet-t. Utóbbit egyben a főszerepben is láthattuk. A film Elzáról szól, aki alkalmi munkákból próbálja eltartani magát, és elkeseredetten igyekszik állandó munkahelyhez jutni, az állásinterjúk viszont sorra kudarccal végződnek számára. Ennek ellenére arra törekszik, hogy a rossz tapasztalatok ne küldjék végleg a padlóra, és újra meg újra erőt gyűjtsön a felkeléshez.

A filmet Amerikában és Japánban is bemutatták, ahol felkavarónak, depressziós hangulatúnak tartották. Szem előtt tartva, hogy témájánál fogva sajnos mennyire aktuális térségünkön is, mi sem tudjuk úgy végignézni, mintha nem érintene bennünket. A két producer azt is elmesélte, hogy a film nagyon nehezen készült el, készítése számos akadályba ütközött, főleg a költségvetés és a marketing terén, amelyet részben a lesújtó gazdasági helyzetnek tudnak be.

Az Eco Dox környezetvédelmi filmciklusban levetített US So2 Serbia című film ugyancsak hátborzongató témát dolgoz fel. Valójában már az is eleve sajnálatos, hogy egyáltalán szükség mutatkozik környezetvédelmi filmekre. A film Smederevo lakosságának egy részét mutatja be, akik a US Steel Srbija gyár közelében, lehetetlen körülmények között élnek a mértéktelen szennyezés és mérgezés miatt. A rendező arra a problémára is rávilágít, hogy a nyugat egyre inkább a valamikori kommunista országokba helyezi át környezetszennyező technológiáit.

Ellátogatott Palicsra az elsőfilmes Szajki Péter is, akinek a hangzatos című Intim fejlövés filmjét az Új magyar filmek programrészben láthattuk. Alkotásában a rendező rá szeretett volna kontrázni azokra a filmekre, amelyek női szemszögből mutatják be a szexet és a szerelmet. A filmben négy férfi egy napját kísérhetjük végig. Az Intim fejlövés nem nyújt konkrét végkifejletet, a nézőre bízza a folytatást.

A filmkedvelőknek bemutatkozott Mira Fornayová is, az ír–cseh Rókák című produkció rendezője. Ezt a filmet a Párhuzamok és ütközések programrészben láthattuk, és két lánytestvér kapcsolatán keresztül egy általános problémára, a kommunikációhiányra mutat rá.