2024. szeptember 3., kedd

Sok néző, kevesebb magyar vendég

Lezárult a 17. Európai Filmek Palicsi Fesztiválja

Remek hangulatban zajlott az idei palicsi filmfesztivál. Radoslav Zelenović fesztiváligazgatót és Blažo Perovićot, a Szabadegyetem igazgatóját lelkesíti a nézők hűsége, de a fesztivál kiszélesítésére egyelőre nem látnak lehetőséget, mivel az anyagiak beszerzése és az infrastruktúra továbbra is gondot jelent. A filmek látogatottságával is elégedettek, egyetlen programrésznek volt csak túl kevés közönsége, a Gyermekprogramnak. Ezzel kapcsolatban egyébként is megoszlanak a vélemények, egyesek szerint pontosabb lenne a gyerekekről szóló filmek megnevezés, mivel némelyik alkotás durva és megrázó jeleneteket tartalmaz.

A versenyprogram viszont igen látogatott volt, amelyet az előző évekhez hasonlóan Nikolaj Nikitin orosz filmkritikus válogatott. Idén arra törekedett, hogy ne túl borongós filmekkel fárassza a nézőket. Több olyan produkció is volt, amely nem nélkülözte a humort (Betört orrú nő, Gordos, Poligamy), azután mégis egy pszichothriller nyert. A hazai filmeket rengeteg megnézték, a Besa szerb, szlovén, francia, horvát, magyar alkotásra, már nem is maradt ülőhely, még a nézőtér lépcsői is foglaltak voltak. Habár a felhők többször fenyegették a nézőket, csak egyszer volt eső, amikor a Bárók című belga–francia filmet vetítették, de a nézők esőben is szívesen moziztak.

Az Új magyar filmek ciklusát is sokan várták. Magyar művészektől azt hallottuk, hogy az összeállítás híven tükrözi az elmúlt és idei évi filmtermést. Ugyanakkor a magyarországi filmgyártásra kihatott a kormányváltás is (Az előző kormány már nem adott pénzt, az aktuális pedig még nem). Talán ezért, vagy mert az ebben az időszakban zajló nevesebb fesztiválok jobban vonzzák őket, az idén úgy tűnt, hogy kevesebb olyan alkotó érkezett, akinek filmjét ebben a programrészben mutatták be. Abban reménykedtem, hogy Palicson láthatom Goda Krisztinát, Pacskovszky Józsefet vagy Mészáros Mártát, de nem jöttek el, pedig utóbbi állítólag megerősítette érkezését. Az új magyar filmek ciklusát idén első játékfilmesek képviselték (Szabó Simon, Szajki Péter és Schefcsik Orsolya).

Rendszeresen kicsit kevesebb figyelmet kap az Európai fiatal alkotók, és az Eco Dox programrész, hozzáteszem, érdemtelenül. Előbbiben rövidfilmeket és animációs filmeket is láthattunk, de sor került zenélésre és ún. irodalmi párbajra is. Az Eco Doxban pedig szintén kiváló alkotásokat nézhettünk meg, például a US So2 Serbiát.

A közönséget remek kísérőrendezvények is várták. Jól sikerült a Perpetuum mobile, a Lengyel Gábor és együttese retrópartija, a karaoke buli, nagy sikere volt az Abba Real Tribute Band fellépésének, Zvonko Bogdan koncertjére viszont csak az mehetett be, aki kifizette a borsos belépőt.

Jövőre nagykorú a fesztivál, a tervek szerint július 16-án kezdődik és megtörténhet, hogy egy nappal tovább tart. Már alig várjuk.