2024. július 17., szerda

Gyakorlati útmutató szigeteléshez

Budapesti tudósítónktól

Azt már mindenki tudja, hogy kik azok a világsztárok, akik az idén fellépnek az óbudai Hajógyári-szigeten. A héten végre azt is megtudhattuk, milyen új arcot kapott Sanya, az elképesztően népszerű reklámvideókból ismerős Peti mellett eddig csak némán, fáslis fejjel mászkáló statiszta. Azt azonban érdemes feleleveníteni: a Sziget Fesztiválra jegyet váltó látogatók nemcsak a 2+5 napos megabulin vehetnek részt, hanem kedvezménnyel juthatnak hozzá egészen másfajta szolgáltatásokhoz is.

Itt van mindjárt az új szponzor, a Vodafone felettébb nagylelkű ajánlata. A piros logós csapat Szigetfone-programmal indít, amelynek keretein belül a hetijegyek birtokosai potom kétezer forintért választhatnak maguknak egyet a 36 féle dizájntelefon közül, amelyhez társul még egy SIM kártya, ráadásként pedig a teljes összeg lebeszélhető. A Szigetfone – amellett, hogy jó móka – azzal a nem elhanyagolható kedvezménnyel is jár, hogy az ilyen telefonnal rendelkezők egymással potom 10 forintos percenkénti áron társaloghatnak – ami sokkal kedvezőbb, mint a szerbiai szolgáltatók által kínált roaming-díjak. És igen, külföldiek is igénybe vehetik a szolgáltatást, csak nem szabad eldobniuk a bejáratnák kapott Szigetfone-utalványt. A napijegyesek számára a limitált széria és a kedvező tarifa négyezer forint ellenében érhető el.

Immár hagyomány, hogy a Sziget-karszalag ellenében 15 százalékos kedvezménnyel látogathatók Budapest történelmi fürdői, mi több, két, a Szigethez közel lévő strandra a belépő mindössze 1500 forint.

Augusztus végéig számos fővárosi múzeum tárlata tekinthető meg féláron, amennyiben az érdeklődő karján ott virít a sértetlen napi vagy heti belépő. Aki viszont felszabadultabb mókára vágyik, az a szezon végéig 20 százalékos kedvezménnyel vehet belépőt a Fővárosi Vidámparkba. Mondanom sem kell, sértetlen karszalaggal.

Érdemes felhívni a figyelmet arra az újdonságra is, amely az idén minden fesztiválozó számára hozzáférhető: a szervezők bevezették a Sziget kártyát, amely afféle bankkártyaként működik a fesztivál területén. A tulajdonos a neki tetsző összeggel feltölti a kártyát, amit aztán a szolgáltatóhelyeken lehúznak és máris semmi gond sincs az apróval, a visszaadással stb. Igaz, egyesek azt állítják: így az ember sokkal többet költ, mint amikor igazi bankók ugrálnak ki a tárcájából… Egyébként ha már pénzköltés: a csapolt sörök ára 500, a dobozosoké 640–750 forint, a röviditalok ára átlagosan 750 forint lesz, egy félliteres kóla és jeges tea 350, a félliteres ásványvíz 260 forintba kerül. Egy deci bor ára 120–300 forint között mozog majd.

És még egy technikai jellegű információ: a Sziget Fesztivál szervezői már évek óta igen nagy figyelmet fordítanak a fogyatékkal élő látogatók igényeinek kielégítésére. Akadálymentes WC-k, zuhanyzók telepítésén kívül a Nagyszínpad előtt biztosítanak egy emelvényt, amelyet csak mozgássérültek vehetnek igénybe. Ingyenes buszjáratot is üzemeltetnek, amelynek segítségével az érdeklődők eljuthatnak a fesztiválra. A vakok és gyengén látók számára, igény szerint 24 órás kísérőszolgálatot is biztosítanak.