2024. július 17., szerda

Nyári álom helyett várszínház

Az Újvidéki Színház társulata két előadással vendégszerepel Smederevóban

Négy produkcióval, három diploma-előadással, számos díjjal, elismeréssel lett gazdagabb a mögöttünk levő évadban az Újvidéki Színház társulata, a közönség pedig megtapsolhatta a produkcióit Belgrádban, Zomborban, Lendván, Szabadkán, Temesváron, Kisvárdán, Békéscsabán, Zentán és Adán is. A társulat most – gondolhatnánk – nyári álmát alussza, ám ez nem egészen így van, hiszen két előadással vendégszerepel a smederevói 2. Várszínház Fesztiválon, amely ma, szerdán kezdődik és 20-áig tart.

(Mikus Csaba felvétele)

Az Újvidéki Színházat az a megtiszteltetés érte, hogy rendkívül hangulatos környezetben, a Jezava folyócska és a Duna torkolatánál épült középkori vár tövében színre viszi két előadását is: Madách Imre Az ember tragédiája című drámáját Kokan Mladenović rendezésében, és a rendezvény záróestjén Shakespeare-nek a még alig játszott Szentivánéji álom című műve alapján készült táncelőadást Puskás Zoltán rendezésében.

A csaknem tíznapos fesztiválon fellép még a Belgrádi Drámai Színház, az užicei Népszínház, a fővárosi Duško Radović Kisszínház, az Atelje 212, a Šopalović Vándorszínház, a zombori Népszínház, a külföldiek közül pedig az argentin–spanyol Pujo társulat akrobatikus, rendkívül látványos előadással, továbbá a rijekai/fiumei HKD, a holland, amszterdami Teatro Pavana és az olasz sassari Theatre en Vol