2024. július 17., szerda

Emlékházat avatnak fel Szenttamáson

Szombaton átadják új rendeltetésének Gion Nándor szülőházát
Megtelt az emlékház udvara a hétfő esti dokumentumfilm-vetítés alkalmával (Fotó: Németh Dezső)

Nyolc év után teljesül az álom, szombaton, a ugusztus 14-én ugyanis Szenttamáson fel avatják a Gion Nándor-emlékházat, az író Popovača venac utcai szülőházát. Az emlékház ünnepélyes megnyitóját Szenttamás ö nkormányzata és a Gion Nándor Emlékbizottság szervezi, melyre szeretettel várják az író tisztelőit . A felavatási ünnepség 14 órakor kezdődik az emlékházban (Popovača venac u. 30.) . A megnyitót séta követi a kálváriára, útközben látható a vízimalom és a Szív, a Gion-regények két helyszíne, a kálvárián pedig a Virágos Katona stációképe. A helybeli könyvtárban 17 órakor meg ny itják Maurits Ferenc festő-költő Gion-feszületek című kiállítás át .

A megnyitót megelőzően Szenttamáson több rendezvény vezette fel a ritka eseményt. A múlt pénteken dr. Bence Erika Másramutató műfajolvasás c. tanulmánykötetének bemutatója volt, hétfőn, augusztus 9-én Tóth Barnabás és Simonyi BalázsGionfalva c. dokumentumfilmjét vetítették, tegnapHorváth Futó HargitaGion Nándor-bibliográfia c. könyvét mutatatták be a Népkönyvtárban, ma, csütörtökön 20 órai kezdettel a Gion Nándor-emlékházban újravetítik a szenttamási amatőr színjátszók által 2001. augusztus 19-én előadott István, a király c. rockopera bemutatójáról készült felvételt, holnap, pénteken pedig Elek TiborGion Nándor írói világa c. monográfiájának bemutatója lesz aszenttamási Népkönyvtárban 19.30 órakor.

Az emlékbizottság részéről Horváth Futó Hargita elmondta, hogy a Gion Nándor-emlékházban három szoba működik majd kiállítóhelyiségként. Az író szobájában bútora és személyes dolgai láthatók, a család valamikori ebédlőjében a családi könyvtár és Gion Nándor művei, az utcai szobában az író életét és munkásságát bemutató kiállítás kapott helyet. A ház a megnyitó után emlékmúzeumként működik majd, és különféle kulturális rendezvényeknek nyújt otthont.

A helybeliek sok éves álma válik valóra az épület átadásával, ugyanis Gion Nándor családi háza megvételének gondolata 2002-ben merült fel. A kezdeményező Zatkó Ibolya zenetanár, a Citerazene-Barátok Klubjának vezetője, a Vajdasági Magyar Szövetség szenttamási szervezetének akkori elnöke volt. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma segítségével az épület és a telek 2004. június 9-én a Citerazene-Barátok Klubjának tulajdonává vált. 2008-ban kezdődött a ház újjáépítése a Vajdasági Autonóm Tartomány Nagyberuházási Alapja támogatásával. Az épület birtokba vételén túl a szenttamásiak ápolják az író emlékét, születésnapjának hónapjában, februárban 2006-tól rendszeresen megszervezik a Gion Nándor-emléknapot a népkönyvtárban.