2024. szeptember 3., kedd

Meghitt beszélgetésekre számítva

Szeptember első napján kezdődik az 58. Magyarkanizsai Írótábor

Szeptember elseje és negyedike között tartják meg az idei Magyarkanizsai Írótábort. A vendégek fogadására szerdán 15 órától kerül sor a József Attila Könyvtárban, majd a délutáni program az írótábor emlékművének, valamint a Költő és Festő szobrának megkoszorúzásával folytatódik. Az ünnepélyes megnyitó 19 órakor kezdődik a városháza dísztermében. A következő napokban rendhagyó irodalomórákra, közönségtalálkozókra, kiállításokra, folyóiratok bemutatására, felolvasóestekre és tanácskozásokra is sor kerül. Az írótábor külön figyelmet szentel Csoóri Sándor és Németh István életművének. A Nyolcvan esztendő sodrásában elnevezésű műsor keretében pénteken, szeptember 3-án 16.30-kor köszöntik őket a magyarkanizsai József Attila Könyvtárban. A rendezvény a Vándorkulacs Díj átadásával ér véget. Az idei írótábor szervezésének menetéről és a programokról Virág Ibolya, az írótábor vezetője számolt be lapunknak.

– Miután Kanyó Zoltán meghalt, aki mondhatni a lelke, a mindenese volt a tábornak, a szervezőmunka igencsak megnehezült, ráadásul a gazdasági válság és a lépten-nyomon tapasztalható pénztelenség miatt a rendelkezésünkre álló pénzkeret is szűkösebb, mint a korábbi években volt. A szervezés szinte teljes egészében a József Attila Könyvtárra hárult. Azon igyekszünk, hogy megőrizzük négynapos írótáborunk korábbi programszerkezetét, s hogy tartalmilag valamelyest újítsunk is. Ez abban nyilvánul meg, hogy a saját irodalmunkra helyezzük a hangsúlyt. Jó példa erre a szeptember 4-ére, a rendezvény zárónapjára tervezett tanácskozás, amelyet Folyóiratok és szépirodalom ma címmel tartunk. A szokásokhoz híven lesznek természetesen kiállítások, irodalomórák, továbbá felolvasóestek, közönségtalálkozók és külön esten köszöntjük a 80 esztendős Csoóri Sándort ésNémeth Istvánt–mondta az írótábor vezetője, aki abban reménykedik, hogy a táborban az idén is ihletet kapnak az írók az alkotásra.

– Reméljük, hogy a négynapos rendezvényen sikerül friss és gondolatébresztő témákra irányítani a figyelmet, s hogy megőrizhetjük a táborra évtizedeken át jellemző bensőséges hangulatot. Szeretnénk, ha a Magyarkanizsai Írótábor ismét az alkotók meghitt beszélgetéseinek és tapasztalatcseréinek helyszíne lenne, amire ebben a felgyorsult időben kevés lehetőség kínálkozik. Akik figyelemmel kísérik az itteni történéseket, jól tudják, hogy íróink számára milyen sokat jelentenek ezek a kitárulkozó, fesztelen megnyilatkozások, útravalóul szolgáló ötletek és az ösztönző, egymás munkája iránti érdeklődés. Amióta megszűnt az újvidéki Forum által istápolt Alkotók Gyűlése, azóta szinte a magyarkanizsai összejövetel az egyedüli találkozási lehetőség. Éppen ezért sajnálatos, hogy az idén – a már említett szerényebb pénzkeret miatt – kevesebb írót tudunk vendégül látni, mint ahányat akartunk. De szeretnénk, hogy vendégeink valóban szép és tartalmas napokat töltsenek el városunkban, és hogy az érdeklődőknek is módjában álljon bepillantaniuk a művekbe, amelyek ez idő tájt születnek. Azt tervezzük, hogy az itt papírra vetett műveket begyűjtjük és publikáljuk – hallottuk Virág Ibolyától.