2024. augusztus 17., szombat

Bővül a diákotthon konyhája

Csupán 7-8 hátrányos helyzetű diák jelentkezett a számukra fenntartott 35 helyre – Idén 110 diáknak nem jutott hely a kollégiumban

6 millió dinárból (5 millió állami támogatás és 1 millió dinár önrész) bővül a szabadkai Diákotthon konyhájának munkaterülete és néhány új konyhai felszerelést is vásárolnak. Ahogy azt Gyivánovity Róbert igazgatótól megtudtuk, terv az, hogy majd felfelé is bővítsék, s így kétszintes legyen a konyhájuk. A munkálatok még nem kezdődtek el, mivel a pénz Belgrádból nem érkezett meg. Ahogyan az új szárny építéséhez sem.

Pedig a kollégium új szárnyának főterve már elkészült, erre meg is volt a pénz, a munkálatok elkezdésére pedig akkor kerül sor, amikor a tartományból megérkezik végre a már elnyert összeg. A diákotthon vezetősége viszont azt az információt kapta, hogy egyszerűen nincs pénz. Mindenesetre a dolgozók nem tétlenkednek, addig is, míg a pénzre várnak, az új szárny helyéről elvitték a kőolajtartályt, kiürítették a területet, hogy ennyivel is közelebb kerüljenek az új épületrész realizálásához. Az új szárnyra, amely 100 diákot tudna befogadni, mindenképpen szükség van. Ezt bizonyítja az is, hogy a diákotthonban évről évre nagyobb a túljelentkezés. Míg korábban 50–80 diák maradt ki, tavaly 85, idén pedig már 110 diáknak nem jutott hely a 350 férőhelyes kollégiumban. Idén augusztus 26-ig a férőhelyek 10 százalékát fenn kellett tartaniuk a hátrányos helyzetű tanulóknak. Mint hallottuk, 7-8 ilyen diák jelentkezett, és azután a be nem töltött fenntartott helyekre kerülhetett a rangsorban szereplő többi diák, azok, akik elnyerték volna a szállást. Ám sokan közülük addigra már lakást béreltek, mert a diákotthon természetesen nem tudta megmondani, hogy a szociálisan hátrányos helyzetűeknek fenntartott 35 helyre hányan jelentkeznek.