2024. augusztus 17., szombat

Eltűnt 400 ezer tégla a Népszínház építkezéséről

Feljelentés ismeretlen tettesek ellen – Hétfőn adnak nyilatkozatot lapunknak
A színházépület bontása – a több százezer tégla ekkor került ki a falakból (Molnár Edvárd archív felvétele)

Amikor elő kellett készíteni a szabadkai Népszínház régi és új épületrészének összekötését, egybeépítését, kiderült, hogy nyoma veszett 400 ezer téglának. Ezeket a bontott téglákat vissza kellett volna építeni, mert a védett részből, a régi falakból származnak. Ljubica Risztovszki, a Népszínház igazgatónője ismeretlen elkövetők ellen tett feljelentést.

A találgatások már megindultak a városban, sokan tudni vélik, hogy kik vihették el a téglákat az előző kivitelező lerakatából. Ahogy egyes országos napilapokban olvasható, bizonyos feltételezések szerint az adósságokat felhalmozó előző kivitelező cég, a Panongrad hitelezői vitték el őket. Ha ez igaz, akkor a téglák már másfél éve eltűntek, mivel tavaly májusban lett új kivitelezője a projektumnak. Egyes sajtóértesülések szerint viszont ez nem felel meg a valóságnak, hiszen a korábbi kivitelező hitelezőit nem a bontott téglákkal „fizették ki”.

Kasza József, a Népszínház igazgatóbizottságának elnöke nem kívánt nyilatkozni lapunknak. Ígérete szerint legkorábban hétfőn kereshetjük fel, miután beszélt az ügy kapcsán a rendőrfőnökkel.

Szerettük volna megtudni, hogy az eltűnt téglák helyére milyen anyag kerülhet, mivel pótolhatók, de a Községközi Műemlékvédelmi Intézetben is azt az információt kaptuk, hogy a megbeszéltek szerint ők nem nyilatkoznak. Vass Géza igazgató elmondta: az igazgatóbizottság illetékességébe tartozik információt adni, ezért Kasza Józsefhez irányítottak minket.

A Népszínház rekonstrukciója és építése 2007-ben kezdődött. Az első tervek szerint már 2010-ben el kellett volna készülnie, ám – annak ellenére, hogy a projektumot Szerbia legnagyobb és egyik legfontosabb kulturális beruházásának tartják, melynek értéke mintegy 30 millió euró – főként pénzhiány miatt az átadás időpontja immár 2012-re tolódott.