2024. augusztus 17., szombat

Lauda Sion

A hagyományos ünnepi programokat sem feledve az idén is igazi zenei csemegével készül a szabadkai Pro Musica

Az idei évre is rányomta bélyegét a gazdasági krízis, a Pro Musica Kamarakórus finanszírozásának a kérdése hosszú ideig megoldatlan volt: voltak ugyan felkérések, amelyeknek eleget tudtak tenni, de saját projektumokba nem tudtak belefogni. Ezért maradt el a tradicionális tavaszi nagy hangversenyük is. A helyzet nyárra némiképp normalizálódott, a 2010-es évre odaítélt összeget, 415 ezer dinárt – bő féléves késéssel – megkapták a várostól, s a kórus máris három programon dolgozik. Erről Paskó Csabával, a kórus művészeti vezetőjével beszélgettünk.

– Három nagyobb projektumra készülünk, ehhez sikerült is előteremteni a pénzt. Az egyik fellépésünk október 15-én lesz. Hét éve felvállaltuk a székesegyházban a Szent Teréz-ünnepséget. Idén a Pro Musica önállóan szervezi meg egy nagy a cappella misével. Palestrina nagy vegyeskarra írt reneszánsz művét, a Lauda Siont mutatjuk be. Borbély Zoltán orgonaművészt hívtuk meg erre az ünnepségre, mert felcsendülnek más művek is, amelyeket orgonán kell kísérni. A másik fontos projektumunk november 2-án lesz, egy egész estés hangversennyel készülünk, szintén a bazilikában. A nagytemplom atmoszférája a legmegfelelőbb a művek, Pergolesi Stabat Materjének és Mozart Misericordias Dominijének a megszólaltatására. A harmadik program más jellegű. 2008-ban született meg a gospel estünk. Ez nagyon sikeres volt, azóta is több helyre hívták a produkciót. Hasonlót akarunk karácsony környékén Christmas gospelként bemutatni. A Széchenyi István Általános Iskolában tanítok, Tamás Sándor zenetanár kollégámmal a kórussal is foglalkozunk. Onnan is be szeretnénk mutatni néhány szólistát: karácsonyi dallamokat dzsesszesített, gospelesített formában igyekszünk majd megszólaltatni.

A kamarakórus számos felkérést is kap, Szlovéniába, Belgrádba, Tihanyba is hívták fellépni. 2011-ben szeretnének eljutni Spitalba a nagy nemzetközi kórusversenyre is. Két évvel ezelőtt a pécsi nemzetközi kamarakórus-versenyen második díjat nyertek, ezek után az idén már tervezték a spitali megmérettetést, ám a bizonytalan anyagi helyzet miatt nem tudtak elmenni. A terveik között szerepel egy lemez készítése is. A 45 éves jubileumukra szeretnék CD-re venni a Tillai Aurél által komponált 115. zsoltárt és a Szabadkai Filharmónia százéves fennállása alkalmából írt nagy oratórikus művet. Persze mindez pénzfüggő.

A Pro Musica most hirdetett tagfelvételt is. Bármikor jelentkezhetnek az énekelni szeretők és a kottaolvasás alapjait ismerők a kórusba, bár természetesen senkit sem vesznek fel azonnal: az érdeklődőkkel egy hónapig ismerkednek majd, és ők is szokják a kórusmunkát. A legalapvetőbb elvárás, hogy a próbák kétharmad részén jelen kell lenni. Próbák heti két alkalommal vannak, hétfőn és csütörtökön 19-tól 21 óráig, de fellépések előtt többször gyakorolnak. A kórusnak 36 tagja van, képzett zenészek és a civil szférában dolgozók is, és projektumokban gondolkodnak. Ez azt jelenti, hogy egy-egy alkotás határozza meg, hogy a kórus tagjai közül hányan és kik, milyen hangfekvésűek lépnek fel az adott mű bemutatásakor, mert így, a hangok gondos kiválasztásával szavatolható a profi hangzás. Így alakult ki a vegyes kar legjobbjaiból a gospelkórus. Paskó Csaba elmondta, hogy nagy szükségük lenne férfihangokra, férfihiányban szenvednek. Nőkből van tehát több a kórusban, s a hölgyekből alakult egy női kórus is a női kari művek előadására.

Amiből még hiány van, az a formaruha. Bár a tagok és a vezető is a hangzást tartják a leglényegesebbnek, a kórusnak mégis szüksége lenne uniformisra. Jó lenne, ha elsősorban a gospelkórus léphetne fel valamilyen élénk színű, tunikaszerű, amolyan igazi gospelruhában. Tehát ha valaki anyagilag vagy bármilyen más formában (megtervezés, anyag biztosítása, kivitelezés) támogatná őket az öltözet vagy a plakátok terén, azt szívesen fogadnák. A megpályázott pénzek ugyanis arra elegendők, hogy a programjaikat megvalósítsák, néhány plusz dologra, mint amilyen a plakátok vagy a formaruha, már nem futja.

Ami viszont vadonatúj, az a weboldal. A www.promusica.org.rs holnapon minden megtalálható a kórusról magyarul, szerbül, horvátul és angolul: tudakozódhatunk a kar fellépéseiről egészen az alapításig visszamenőleg, és sok képet is megnézhetünk.