2024. július 17., szerda

Írott szóval a megmaradásért

Budapesti tudósítónktól

A Magyar Kultúra Alapítvány budai Várban található székházában pénteken megkezdődött a XV. Kárpát-medencei Napok rendezvénysorozata. A határon túli magyarok irodalmi találkozója az idén az Írott szóval a megmaradásért címet viseli.

A szervezők és a részvevők a találkozón tisztelegnek a 150 éve elhunyt Széchenyi István emléke előtt, aki 1825-ben a pozsonyi országgyűlés alsóházi ülésének vendégeként tette meg nagyvonalú felajánlását, amellyel megalapította a Magyar Tudományos Akadémiát.

Az összejövetelen a Kárpát-medence egyes régióit meghívott vendégek képviselték, akik bemutatták az általuk képviselt kiadványokat, szervezeteket, és tájékoztatták egymást az előző találkozás óta eltelt időszak történéseiről.

Az egybegyűlteket dr. Seres Zsuzsanna, az MKA igazgatóhelyettese köszöntötte, majd Bordás Győző vajdasági író tartotta meg az első előadást, amelynek során arra kereste a választ, hogy ma milyen lehetőségeink vannak Széchenyi eszméinek továbbvitelére, hogy mit mond a mának Széchenyi István nyelvmegőrző és irodalmi tevékenysége, s hogyan teljesedtek ki, fejlődtek, netán torzultak az ő iránymutatásai a századok során.

A kárpátaljai, felvidéki, erdélyi, drávaszögi, muravidéki vendégek meghallgatták Szöllősy Vágó László előadását is, aki a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Hét Nap képviseletében beszélt a kultúra és a képzés megtartó erejéről.

A kerekasztal-beszélgetést követő Irodalmi Kávéházban új köteteket mutattak be a kárpát-medencei szerzők és szerkesztők; a házigazda Csörgits József volt, s az eseményen közreműködött a Szöllősy Vágó Családi Együttes is. Bordás Győző az általa szerkesztett Széchenyi Szerbiában – 1830 címet viselő kiadványt ismertette.

Ma, szombaton Peremvidékek magyarsága címmel tartják meg a szociográfiai műhelyek találkozóját, ahol bevezető előadást tart Zelei Miklós újságíró-irodalmár. A vajdasági szociográfiai műhely képviseletében a tervek szerint Dudás Károly és Tari István vesz részt a munkában. A délutáni program a tényfeltáró irodalom kérdéskörét próbálja körüljárni, illetve arra a kérdésre keresi a választ, hogy az oknyomozó-tényfeltáró újságírás megléte ellenére miért jelenik meg kevés ilyen tárgyú könyv. A rendezvény meghívott előadója ma is Bordás Győző.

Az utolsó előadás a hagyományos és az elektronikus könyvkiadás kérdéseit boncolgatja, a meghívott előadó Szűts Zoltán.