2024. augusztus 17., szombat

Végtelen monológ

Vígjáték a nyelvről és operettvilágból születő előadás – Évadkezdés a Kosztolányi Színházban

Tolnai Ottó színpadra adaptált hőskölteményének bemutatójával, A kisinyovi rózsa című darabbal kezdi meg évadát a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. A bemutató október 7-én lesz, az első repríz másnap.

– A darab színházi vers, tulajdonképpen egy végtelen monológ. De a verssel való foglalkozást itt nem a szavalás jelenti. Ez egy ízig-vérig mai színház. A költészet antiszínháza. Szürrealisztikus képi világba fordul át az irodalmi est. A szövegnek sok helyi vonatkozása is van, például szóba kerül Tikvicki bácsi, akik a színházba járók már jól ismernek vagy éppen a Mladost csipkegyár – mondta el a rendező, Urbán András.

S akik ezt a szürrealisztikus világot megjelenítik a színpadon: Béres Márta, Buza Ákos, Erdély Andrea, Mészáros Árpád, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek.

Az évad tehát hamarosan elkezdődik. Mire számíthatnak a KDSZ-be látogatók? Többek között két vendégrendező darabjára. Olivera Đorđević ismét egy vígjátékot rendez az emberi viszonyokról, ezúttal a nyelvvel foglalkozik. A nagy sikerű Terápia kapcsán már megjegyezhettünk a nevét. Tolnai Szabolcsot sem kell bemutatni, a filmrendező most színházi rendezőként mutatkozik meg. Szerzői projektumot készít a magyar operettvilágról.

Többször befut a Kosztolányiba Desiré villamosa is: októberben a Zentai Magyar Kamaraszínház Mulatságával 20-án és Mezei Szilárd Vocal Quartetjével 24-én. November 21-e és 29-e között pedig ismét megrendezik a Desiré Central Station nevű attraktív színházi fesztivált Észak–Dél alcímmel. Az idén például horvátországi, magyarországi, németországi, franciaországi és hazai produkciókat láthatunk.