2024. augusztus 17., szombat

Harry Potter a házi olvasmányok között

Az Egri csillagok világa távol áll a diákoktól – Feldolgozás ma már nincs audiovizualitás nélkül

Negyedik éve van az általános iskolákban a kötelező házi olvasmányok mellett ajánlott olvasmányjegyzék is, s míg a kötelezők között továbbra is az évek óta megszokott klasszikusok szerepelnek, az ajánlottak között olyan olvasmányok is vannak, mint a Harry Potter.

Osztályonként 3-4 kötelező olvasmány van, az ajánlott irodalomjegyzékből pedig kettőt kell választani. Az erről a jegyzékről választottak szabadabban feldolgozhatók, a tanároknak nem kell ragaszkodniuk a kötelezők esetében megadott szempontokhoz. Arról, hogy ezek a változások mennyire nyerték el a diákok tetszését, Petrás Teodóra magyartanárnővel beszélgetünk, aki szerint az ajánlott jegyzékről választott könyvek a kedveltebbek, de a kötelezők között is vannak olyanok, amelyeket szeretnek a gyerekek. Például az ötödikesek a Szélördög meséit, A kis herceget, sőt a János vitézt is, a hetedikesek az Ábel a rengetegbent, a nyolcadikosok a Légy jó mindhaláligot, de vannak olyanok is, amelyek igen távol állnak tőlük. Gárdonyi Egri csillagokját csak nagyon kevesen olvassák el, mert hosszúnak és vontatottnak találják a történetet, az ábrázolt világ pedig távol áll tőlük, nem tudnak azonosulni a szereplőkkel. Nagy megpróbáltatás tehát elolvastatni velük.

– Két-három órán dolgozzuk fel az egyes házi olvasmányokat. Az első órán a diákok cédulákon kapnak feladatokat, amelyek felettébb egyszerűek azok számára, akik elolvasták a könyvet, és még véletlenül sem olyan kérdések ezek, amelyekre a válasz az interneten fellelhető a kötet elolvasása nélkül. Ezzel ellenőrzöm le, hogy ki olvasta el a könyvet. Vannak, akik bevallják, hogy nem olvasták el vagy nem olvasták el végig, és arra is van példa, hogy nem olvassák el, de a háziolvasmány-feldolgozó órák után kedvet kapnak hozzá. Vannak olyanok, akik nem olvasták el a könyvet, de utánajártak, ezért véleményezik. Ezért adok mindig két osztályzatot a házi olvasmányokra: egyet arra, ahogyan feldolgozták (ők azok, akik elolvasták) és egy másikat arra, ahogyan megértették, ahogyan hozzászóltak (itt olyan diákok is kaphatnak jó jegyet, akik nem olvasták el, de kifejtették a véleményüket vagy olvastak róla). Ezért a nem elolvasás miatt esetlegesen kapott rossz osztályzat mellé kapható akár egy jobb jegy is. Ha a diák csak egy egyest kap, akkor egészen biztos, hogy nem fogja elolvasni később a könyvet, így meg lehet, hogy kedvet kap hozzá – hallottuk a tanárnőtől, aki azt is kifejtette, hogy ma már a háziolvasmány-feldolgozó órákon meg kell jelennie az audiovizualitásnak is, nem elég csak az írott és a kimondott szó. Ők filmrészleteket néznek, az órák része az internet, a videómegosztókon is keresgélnek, mert mint mondja: nem kell a világhálót mellőzni, csak a diákok figyelmét kell felhívni arra, hogy okosan válogassák meg, mit használnak fel a találtak közül, és tudatosuljon bennünk, hogy nem mindig megfelelőek az első találatok, keresgéljenek kitartóan és fenntartásokkal.

Az, hogy az ajánlott olvasmányjegyzékből mit választanak a diákok, több tényezőtől függ: van, aki a minél rövidebbeket keresi, van, aki azt választja, amit esetleg megtalál otthon. Megesik, hogy a kiválasztott könyv nincs meg az iskolai könyvtárban, de még a városiban sem. A tanárok ennek utánajárhatnak, és maguk is ajánlhatnak hasonló, könnyebben hozzáférhető könyveket. A feldolgozásuk is szabadabban történik: a diákok egymásnak számolnak be, és így gyakran meghozzák a társaik kedvét a könyv elolvasásához. Az ajánlott olvasmányok közé került néhány korábbi kötelező olvasmány, mint például az Egy szőke hajtincs vagy a Tom Sawyer kalandjai, de itt kaptak helyet a kortárs művek is: Tóth Krisztina, Németh István, Tandori Dezső, Varró Dániel, Háy János vagy éppen J. K. Rowling egyik kötete. De választhatják Szabó Magda Abigéljét, Mikszáth Kálmán Tót atyafiak – Jó palócok című kötetét, olvashatnak Mándy Iván Csutakjáról, Janikovszky Éva égig érő fájáról is.

– Nem meglepő, hogy a diákok ma már a „cyber-dolgokat” szeretik, ezért kedvenc a bolygókat járó kis herceg meg a varázslótanonc Harry Potter – mondta Teodóra. – Amik szerintem hiányoznak, azok a verseskötetek. Néhány bekerülhetne az ajánlott olvasmányjegyzékbe. Az utóbbi négy évben jó irányban mozdult el mind a házi olvasmányok listája, mind az olvasókönyv. Az olvasókönyvekbe is bekerültek már kortárs művek vagy azok részletei. Egyre nehezebb olvasóvá nevelni a gyerekeket. Akad arra példa, hogy a diákok a tanév végén elkérik a következő év olvasmányjegyzékét, és akik a nyári élményeik között megemlítik, hogy olvastak is, azokat persze nagyon meg kell dicsérni, mert ilyet egyre kevesebbszer hallani.

A diákkönyvtáros sorozatok nem bírják a gyűrődést

A szabadkai Városi Könyvtárnak megfelelő a háziolvasmány-ellátmánya

Szeptembertől ismét megindult az iskolai hajrá, és a diákok várhatóan újból megrohamozzák a Városi Könyvtárat, ezúttal azonban a könnyed, nyári olvasmányok helyett inkább a házi olvasmányok kerülnek előtérbe. Ágoston Pribilla Valéria igazgatóhelyettestől megtudtuk, hogy a Városi Könyvtár állományában szép számmal találhatók házi olvasmányok az általános iskolásoknak és középiskolásoknak.

– A gyermekosztály ellátottsága nagyon jó. Ahol olykor hiány jelentkezhet, az a pedagógusok által közzétett ajánlott könyvek listája, amelyek elolvasását pluszként szorgalmazzák a diákoknál. A középiskolásoknál az a gond, hogy eléggé elhasznált a könyvek egy része. Egyes olvasmányokat sajnos nem is lehet beszerezni, például Esterházy Pétertől a Függőt, amit már rég nem adtak ki újra, ennek ellenére házi olvasmány a középiskolákban. Próbáltunk erre megoldást találni, fénymásoltuk is, de nyilvánvalóan az lenne a legjobb, ha újra megjelentetnék. Ugyanígy említhetném Németh László Iszony című művét, Katona Józseftől a Bánk bánt, vagy Madách Imrétől Az ember tragédiáját, amelyeket ugyan kiadnak olcsó diákkönyvtári sorozatokban, mivel azonban nagy irántuk a kereslet, és puha kötésűek, elég gyorsan tönkremennek, elhasználódnak. Valójában az lenne jó, ha kemény fedelű változatokban tudnánk ezeket beszerezni, hogy jobban bírják a gyűrődést. A jó ellátottság ellenére azonban a házi olvasmányokból soha sincs elég, mivel elolvasásukat ugyanarra az időre osztják be a különböző helyeken tanító tanárok, így a diákok mindig azonos időszakokban rohamozzák meg a könyvtárat. Emiatt a könyvek beszerzésénél fontos szerepet játszanak a házi olvasmányok. Nemrég a Budapesti Könyvtár ellátói jóvoltából kaptunk 98 könyvet, amelyek főleg házi olvasmányok. Igaz, hogy diákkönyvtári sorozatban, de nagyon megörültünk nekik, mert a háziolvasmány-állomány feltöltése mindig egyfajta megkönnyebbülést okoz. Annak érdekében, hogy minél többen hozzájussanak, jó lenne, ha a diákok betartanák a határidőket. A házi olvasmányokat továbbra is egy hónapra lehet kikölcsönözni, és esetükben nincs hosszabbítás. A reformok bevezetése után ezeknek a könyveknek a kölcsönzési határidejét is szigorúbban ellenőrizzük majd.