2024. augusztus 17., szombat

Európa ütőerén

(Molnár Edvárd felvétele)

Negyedik éve ünnepeljük a Vajdasági Magyar Mozgókép Napját, amely a vajdasági és egyetemes kinematográfia neves alakjához, a szabadkai Lifka Sándorhoz kötődik. Az idén a háromnapos rendezvénysorozat keretében hétfőtől erdélyi és vajdasági magyar filmeket láthattunk, tegnap pedig dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke és Siflis Zoltán filmrendező, az MNT Kulturális Bizottságának elnöke az emlékezés jegyében megkoszorúzta a szabadkai Lifka-szobrot.

– Ennek a napnak az egyik legfontosabb üzenete az, hogy vannak olyan alkotóink, akik méltán képviselik a vajdasági magyar közösséget. Fontos megemlékezni Lifka Sándorról, mert az ő mozija az akkori világszínvonalat képviselte. Csak akkor tehetjük a kezünket újra Európa ütőerére, ha felismerjük azt, hogy már voltunk ott. Lifka Sándor munkássága kitűnő példa erre – hangsúlyozta dr. Korhecz.

A koszorúzáson jelen voltak filmes alkotók is, köztük Iván Attila, aki elmondta: egyrészt nagy öröm, hogy ilyen jeles elődökkel rendelkezünk, de az alkotóknak ehhez méltóaknak is kell lenniük, ez pedig nemes feladat, de ugyanakkor olyan kihívás is, amely magasabb igényű filmek készítését szorgalmazza.