2024. augusztus 17., szombat

Élvezhető aritmia

Bátorság kell a kortárs szerzemények előadásához – Garden Quartet-koncert Szabadkán és Újvidéken

Vajdasági kortárs zeneszerzők műveit mutatja be idei első nagyobb szabású koncertjein Szabadkán és Újvidéken a szabadkai Garden Quartet. Többek között egy ősbemutatónak is tanúi lehetnek azok, akik október 19-én 19.30-kor ellátogatnak a szabadkai Népkörbe, vagy október 27-én ugyancsak 19.30-kor az újvidéki Zsinagógába. Konstantin Stefanović, az együttes egyik tagjának testvére a Garden Quartetnek írta a Quartetto d'archi No.2 című művet, amelyet első alkalommal hallhatunk az együttes előadásában. A műsorban emellett hallható lesz Király Ernő avantgárd stílusú Narcissus,Svetozar Saša Kovačević neobarokk Fuga,Verebes Ernő Gogol suite és Equus, valamint Milan Aleksić Light summer music című kellemesen könnyed szerzeménye. Az Equus ismerősen csenghet azoknak, akik látták a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának azonos című előadását, Verebes ugyanis ebbe a darabba szánta ezt a művet, és az előadásokon élőben játszotta a Garden Quartet.

Arról, hogy milyen is a kortárs komolyzenei paletta, Tóth Imrével, a zenekar vezetőjével beszélgettünk. Mint elmondta, a kortárs zeneirodalom világszerte elég gazdag, és vajdasági szinten sem szégyenkezhetünk, de egyfajta bátorság is kell ahhoz, hogy a Vivaldihoz, Mozarthoz, Beethovenhez szokott fülű közönségnek bemutassák.

– Nemigen szokták a zenészek repertoárra tűzni a kortárs zeneszerzők műveit. Természetesen vannak hangversenyek, amelyeken ilyen dolog történik, de ritkán. Arról nemigen hallani, hogy vonósnégyesek nagy visszhangot kavaró koncertet adtak volna kortárs, ma élő vagy nemrégiben elhunyt zeneszerzők műveiből. Ezért is tűztük ki célul, hogy mi ezeket a műveket bemutassuk. Hosszas kutatás előzte meg a koncertre való felkészülést, válogattunk a zeneművek közül. Érdekesnek ígérkező koncert lesz. A Vivaldihoz, Mozarthoz, Beethovenhez szokott fülek egészen másfajta zenét fognak hallani. Ám ezek a szerzemények, amelyek valóban modern hangzásúak, sok esetben atonálisak, aritmikusak, mégis hallgathatók, élvezhetőek és szerethetőek. Kortárs műveket azért is nehezebb játszani, mert nincs viszonyítási alap, nem olyan művek ezek, amelyeket korábban sokan sokszor előadtak már. Főleg, ha ugye ősbemutatóról van szó. Most abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ezek a zeneszerzők itt vannak velünk, tehát instrukciókat tudnak adni – hallottuk Tóth Imrétől.

A Garden Quartet nem először mutat be kortárs művet. Az ő előadásukban hallhattuk például Molcer Mátyás V. Vonósnégyesét 2007-ben a szabadkai Városházán.

A négy éve létező, Zsiga Pál (első hegedű), Slobodan Stefanović (második hegedű), Molnár Viktor (gordonka) és Tóth Imre (mélyhegedű) alkotta együttest a szabadkai önkormányzat első ízben támogatta. Harmincezer dinárt kaptak a várostól, ebből a Garden Quartet professzionális kottatartókat tudott vásárolni, és részben fedezték a szórólapok nyomtatási költségeit is. Emellett sikerült támogatást kapniuk az Újvidéki Zenekedvelő Ifjúságtól és a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségügyi Titkárságtól. Ez utóbbitól négy koncertre kértek támogatást, de csak kettőhöz kaptak elegendő összeget, így a tervezett zentai koncertet sajnos nem tudják megvalósítani. A hangversenyt már csak azért is megérdemelte volna a zentai közönség is, mert a műsorban két Verebes Ernő-szerzemény is szerepel, a szerző pedig Zentán él.

Mivel a koncertekhez támogatás szerzett az együttes, a belépés ingyenes.