2024. augusztus 17., szombat

Aranyminősítést kaptak

Ünnepelni valók a szabadkai Népkörben – nemcsak a születésnap alkalmából

A Pannónia fotóklub alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtök esti megnyitójával és az ekkor bemutatott alkalmi műsorral ünnepelte 139. születésnapját a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ. Az ünnepségen a kávéházi hangulatot idéző teremben a népdalok mellett többek között sanzonok, örökzöld dallamok is felcsendültek, előbbiek a Szalagfűző leánykórus, utóbbaik pedig a Népszínház Magyar Társulatának színésznői és énektanáruk előadásában, a Róna Táncegyüttes szólótáncosainak bemutatója mellett pedig a közönség a gyermekszínjátszók új darabjából, a Pál utcai fiúkból is láthatott részletet. A színdarab bemutatója novemberben lesz.

Tehát az alkalmi műsor összeállításában a népkörösök ismét együtt dolgoztak olyanokkal, akikkel már korábban is együttműködtek, és a közös munkának nincs is vége. Megtudtuk ugyanis, hogy a Népkör MMK és Népszínház Magyar Társulata lesz a házigazdája a jövőre Szabadkán megrendezésre kerülő musical- és énekversenynek, amelyet Lévay Szilveszter neves zeneszerzővel és az Operettszínházzal együttműködve szerveznek meg.

A középdöntők már Szabadkán zajlanak majd, és Palicson kerül sor a gálára is jövő júliusban.

A Népkör háza táján ezzel még nem értek véget a jó hírek. A Róna néptáncegyüttes ugyanis nemrég Rumán járt a 47. Vajdasági Zenei Fesztiválon, a döntőbe jutott legjobb 14 együttes között mutattak be györgyfalvi, kupuszinai és kalocsai táncokat. A produkciójukkal kiérdemelték a legmagasabb pontszámmal járó első díjat és ezzel az aranyminősítést, Csizmadia Anna, a Népkör szólistája is díjat kapott, emellett az együttes elnyerte a közönségdíjat, a felkészítőik, Brezovszki Tamara és Brezovszki Roland pedig az együttesvezetői díjat. Mint hallhattuk, a fesztiválon rajtuk kívül még a topolyai Cirkalom együttes képviselte a magyar néptánckultúrát. Ők is aranyminősítéssel és a szabadkaiaktól mindössze fél ponttal kevesebb pontszámmal tértek haza a tartományi szemléről. A verseny köztársasági fordulója november 25-e és 27-e között lesz Požarevacon.