2024. augusztus 17., szombat

Érettségivel felvételizhetnek?

Reform a gimnáziumok programjában

Az oktatási törvényben benne foglaltatik, hogy a gimnáziumokban a 2011/2012-es tanévtől már a reformprogram szerint kezdődjön meg az oktatás, az Országos Oktatási Tanácsnak viszont az az állásfoglalása, hogy a gimnáziumokban a megreformált program szerint ne jövőre, hanem 2012-től kezdjenek tanítani.

Az Oktatási Minisztérium információi szerint az egyetemi felvételi vizsgát idővel majd az úgynevezett általános érettségi váltja fel, azaz az olyan megmérettetés, amelynek módját a karokkal együttműködve dolgozzák majd ki, és ez az érettségi képezi a felvételi vizsgát. Ilyen érettségit tenni nemcsak a gimnazistáknak áll jogában, hanem a szakközépiskolások számára is adott lesz a lehetőség. A tervek szerint mindez azokat érinti, akik jövőre, vagyis a 2011/12-es tanévben kezdik meg négyéves középiskolai tanulmányaikat, tehát az általános érettségi bevezetése 2015-től esedékes. Ám a művészeti felsőoktatási intézményekbe továbbra is felvételi vizsgával lehet majd bejutni.

Érdeklődésünkre a gimnáziumokban elmondták, hogy egyelőre ők is csak a médiából hallanak erről, a minisztériumtól nem kaptak semmiféle értesítést, hivatalos okiratot vagy hasonlót, s amíg ez így zajlik, és folyton változnak az elképzelések, addig pontos információk hiányában az általunk megkérdezett gimnáziumban sem tudnak véleményt nyilvánítani.