2024. augusztus 17., szombat

Észak és dél

Novemberben Desiré színházi fesztivál a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban

Az idén a North/South, azaz az Észak/Dél alcímet viseli a Desiré Central Station fesztivál, amelyet a Kosztolányi Színház másodszor szervez meg Szabadkán. Lehet tehát a Észak/Dél prizmán keresztül is szemügyre venni a programot, de a színházkedvelők persze ettől függetlenül is válogathatnak. Ugyanis az idén is lesz miből, hiszen a november 22-étől 29-éig tartó fesztivál során 14, nem konvencionális, kísérletező, a szó pozitív értelmében vett provokatív színházi produkciót láthatunk, prózai darabokat és táncszínházi előadásokat is bulgáriai, horvátországi, szerbiai, magyarországi, törökországi és oroszországi előadóktól, társulatoktól. A szervezők pedig még egy érdekességet kínálnak: a Desiré Akadémiát. Az érdeklődők az art moziban naponta – a tervek szerint délutánonként – egy-egy neves rendezővel beszélgethetnek el, meghallgathatják önmagukról, a munkájukról és egyáltalán a színházról alkotott véleményüket.

Szabadka város 4 millió 894 ezer, a kulturális minisztérium pedig 1 millió dinárral támogatta a rendezvényt, s tekintve, hogy mekkora volumenű fesztiválról van szó, és milyen drága egy színházi fesztivál megszervezése – ahogy azt Urbán András igazgatótól hallhattuk –, ez igen csekély összeg, még ha soknak is tűnik. A lehetőségekhez mérten alakult ki hát a program, amely azonban a szervezők szerint nem lesz gyengébb vagy szegényesebb a tavalyinál, hiszen az idén is széles körben elismert előadók járulnak hozzá, hogy a fesztivál tiszta és színvonalas legyen, amelyben mindenki – bármilyen színházat is szeressen – találhat olyan előadást, amelyet érdemesnek tarthat megnézni.

A szervezők önkéntesek jelentkezését várják, akik szívesen részt vennének az előkészületekben, és feladatokat vállalnának a fesztivál ideje alatti munkából.

A jegyek 200–500 dinárba kerülnek majd, az előadásokat pedig a Kosztolányi Színházban, a Jadran Színpadon és a színház régi termében láthatjuk. Mától látogatható az állandóan frissülő honlap is a www.desirefestival.eu címen.