2024. augusztus 17., szombat

Egy Lucifer mindig ólálkodhat körülöttünk

Az ember tragédiája – néptánccal, népzenével

Egy különleges, energikus, látványos, autentikus népzenéből és népdalokból építkező produkciót láthattunk az erdélyi Nagyvárad Táncegyüttes előadásában. A Tragédia című táncszínházi előadás a férfi–nő kapcsolatának árnyoldalairól, a vágyakozásról, a harmónia kereséséről szólt, arról, hogy egy Lucifer mindig ott ólálkodhat körülöttünk. Madách Az ember tragédiája című művét vették alapul, de szabadon bántak a szöveggel. Ahogy azt a darab rendező-koreográfusa, László Csaba is elmondta, nem arra törekedtek, hogy direkt eltáncolják a Madách-darabot, inkább a motívumaiból táplálkoztak.

– Elsősorban felnőtteknek szól a darab, mert olyan viszonyokat jelenít meg, amelyek a felnőttélet részei lehetnek, de mivel mégiscsak egy kötelező házi olvasmány a produkció alapja, a középiskolások is fontos célközönséget képeznek. Hogy miért táncszínház? Az archaikus, tiszta folklór szűkebb réteget szólít meg, a táncszínház viszont szélesítheti az érdeklődők körét – tudtuk meg MiklósJános művészeti vezetőtől.

A táncegyüttes a Román Művelődési Intézet pályázatán nyert összegből indult egy hét állomásból álló turnéra. Magyarországon és Szlovákiában is fellépnek, nálunk pedig Újvidéken és Szabadkán mutatták be ezt a majdnem másfél órás előadást, amelynek van vajdasági kötődése is: a zenei alapot a Csalóka zenekar készítette el.