2024. augusztus 17., szombat

A léc mindig magasan legyen

Hollywoodból érkezett a segítség a szabadkai Pataki-gyűrű Díj gálára
Elor Emina: A díj megerősít abban, hogy nem hiába választottam ezt a hivatást – Karna Margit átadja a gyűrűt a díjazottnak (Fotó: Molnár Edvárd)

– Nagy öröm, feladat, felelősség és elvárás is ez a díj, hiszen aki díjazott művész, az nem adhat alább egy bizonyos szintnél. Remélem, hogy velem ez nem is fog megtörténni. Mindig az a célom, ha díjat kapok, ha nem, hogy a léc egyre magasabban legyen. Öröm ez a díj, mert visszajelzés, hogy nemcsak a közönség szeret, hanem bizonyos szakmai kritériumoknak is megfelelek, és ez megerősít abban, hogy nem hiába választottam ezt a hivatást – nyilatkozta a gálaműsor után Elor Emina, az Újvidéki Színház művésznője, aki a Délvidéki Magyar Színjátszás napján megrendezett gálaműsoron vehette át az elmúlt évad legkiemelkedőbb színészi alakításáért járó Pataki-gyűrű Díjat, és aki eddig nyolc gyűrűosztást nézett végig, ahogy hallhattuk, többnyire a balkonról.

– Egész más innen lentről... vagy innen föntről... Nem is tudom, hogy mikor vagyok fent vagy lent ebben a pillanatban – mondta elaz Újvidéki Színház Az ember tragédiája című produkciójábanLucifer megformálásáért díjazott művésznő, miután a gálaműsoron Pálfi Ervin, a tavalyi díjazott kihirdette a nevét, és Emina átvette a gyűrűt Karna Margitnyugalmazott színművésznőtől, Pataki László özvegyétől, a zsűri tiszteletbeli elnökétől.

Tolnai Szabolcs, a zsűri elnöke hangsúlyozta, hogy mindegyik alakítás magas színvonalú és élvezhető volt, és mindegyik közel állt ahhoz, hogy díjazott legyen, végül mégis – ahogy fogalmazott – a legkomplexebb alakítást sikerült a Pataki-gyűrűvel díjazni.

Az újvidéki Művészeti Akadémia magyar tagozatos hallgatói az általuk legjobbnak tartott alakításért a 10-es díjat ítélték oda. Az akadémia 10-es termének szőnyegéből származó bekeretezett darabot idén G. Erdélyi Hermina kapta meg, aki a szabadkai Népszínház Magyar Társulata A tengeren nincsen sár című darabjában Kora szerepének megformálásáért került a jelöltek közé.

Miután a közönség megtekintette és vastapssal jutalmazta az Újvidéki Színház előadását, a nagy sikerű Szentivánéji álom című táncos produkciót, a gálaest hangulata a filmes díjátadók világát idézte. Kalmár Zsuzsa és Kovács Nemes Andor színészek előadásában sokak által ismert dalok – többek között filmdalok is – hangzottak el, Kovács Nemes Andor elénekelte a Pataki-himnuszt is. A jelöltek ismertetéséhez pedig Hollywoodból érkezett a segítség: igen ötletesen A gyűrűk ura című film szereplői mondták el, kit és melyik előadásban nyújtott teljesítményéért jelöltek a Pataki-gyűrű Díjra. Persze a kivetített filmes jelenetek alakjainak szinkronhangjai igencsak ismerősen csengtek. Mintha már erre mifelénk többször is találkoztunk volna e hangok „gazdáival”...