2024. augusztus 17., szombat

Legyen magyar(ul tudó)!

A régiónk különböző nyelvek okozta helyzetei a színpadon a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadásában

Elkezdődtek a Legyen magyar(ul tudó)! munkacímet viselő előadás próbái a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. A darabot Olivera Đorđević rendezi, akinek a nagy sikerű Terápia után ez a második rendezése a KDSZ-ben. Mint tőle megtudtuk, María Irene Fornés Duna című drámáját – amely egy amerikai és egy budapesti magyar szerelmi története – csak kiindulópontul használta ahhoz, hogy a mi városunkra, régiónkra, Vajdaságra, Szerbiára jellemző, a nyelvi különbségekből eredő helyzeteket mutassa be.

– Belgrádi vagyok, négy éve élek Szabadkán. Azelőtt csak televízióban hallottam a magyart. Érdekes volt, hogy amikor a Kosztolányi színházzal délen jártunk, például Nišben, akkor azt láttam, hogy ott a magyar beszéd egzotikum volt, olyan, mintha egy zsiráfot vezetnének az utcán, pedig ugyanabban az országban élünk. Ezt mindenképpen érdekes volt megtapasztalni – mondta a rendezőnő – A nyelv összeköthet és elválaszthat, kedves momentumokat és egészen eltúlzott reakciókat is szülhet. Ezzel foglalkozunk a darabban. Az előadás nem recept, hogy hogyan tanuljunk nyelvet, vagy hogyan éljünk egymás mellett. A bemutatott momentumokat nem provokatív jelleggel mutatjuk be, mert nem ez a cél. A darabban olyan dolgok történnek és hangzanak el, amelyekkel itt az utcákon is találkozhatunk.

Az előadás bemutatója a tervek szerint december 19-én lesz. A színpadon Buza Ákost, Erdély Andreát, Mácsai Endrét, Mészáros Árpádot, Mészáros Gábort és Mikes Imre Eleket láthatjuk.

KDSZ születésnap

A tervekkel ellentétben nem kedden, hanem november 8-án, hétfőn tartja 16. születésnapi partiját a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. Mindenkit szeretettel várnak 19.30 órára Rutkai Bori és a Specko Jedno koncertjére és az azt követő tortázásra, forró csokizásra és egy kis tüzes víz kortyolgatásra. Mit játszik a zenekar? Tangóba takart meztelen éjt, űrdiszkót, bunker funkyt, BKV-jamet, reformkori fúziós rockot.

A belépés ingyenes.