2024. augusztus 17., szombat

Testvérkönyvtár

Az elmúlt hónapban 700 könyvvel gazdagodott a szabadkai Városi Könyvtár

95 könyvvel gazdagodott a szabadkai Városi Könyvtár a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárnak köszönhetően. A magyarországi intézmény a Kölcsey Ferenc Alapítvány pályázatán szerepelt sikeresen, 200 ezer forintot nyertek, amellyel – a Testvérkönyvtár elnevezésű program keretében – határon túli könyvtárak állománygazdagodását támogathatják. A Városi Könyvtár a pénzből magyar nyelvű pszichológiai, pedagógiai, szociológiai témájú könyveket, szépirodalmi köteteket és néhány gyermekkönyvet is vásárolt.

A szegedi és a szabadkai könyvtár együttműködése immár 40 éves múltra tekint vissza, a jubileum jegyében a két intézmény igazgatója, PalánkainéSebők Zsuzsanna és Dragan Rokvić meghatározatlan időre szóló együttműködési megállapodást írt alá. Ez időszaki kiadványok kölcsönös eljuttatását, saját kiadású kiadványok küldését, helyismereti dokumentumok feltárását és hozzáférési lehetőség biztosítását, közösen szervezett író-olvasó találkozókat, kiállításokat jelent.

Ahogy azt Ágoston Pribilla Valéria igazgatóhelyettestől megtudtuk, az elmúlt hónapban mintegy 700 könyvvel gazdagodott a könyvtár állománya. A Szülőföld Alaptól elnyert 1 millió forintból 500 könyvet tudtak vásárolni, a könyvtár születésnapja alkalmából a kiadóktól mintegy 100 kötetet kaptak, és most a Somogyi könyvtár ajándéka révén újabb 95 könyvvel lett több a Városi Könyvtárban.