2024. július 17., szerda

Minden, amit a történelmünkről tudni kell

Egy egyedülálló sorozat, amelyet a Magyar Szó olvasói most kedvezményes áron szerezhetnek be

Magyarország története a honfoglalástól napjainkig, több mint ezer év bemutatása 24 kötetben. Szakszerű és egyben közérthető, gazdagon illusztrált sorozat nemzetünk történelméről. Hasznos segédanyag diákoknak, élvezetes olvasmány a történelem kedvelőinek és kitűnő ajándék minden korosztálynak. Kemény kötés, lakkozott színes papír, ofszet nyomás.

Így harangozta be a budapesti Kossuth Könyvkiadó egyik legutóbbi könyvsorozatát, amelyet, a két kiadóház között kialakult jó kapcsolatoknak köszönhetően immár a Magyar Szó olvasói és előfizetői is megrendelhetnek, kedvezményes áron. A sorozat Magyarországon rendkívül nagy sikert aratott, szakmai és olvasói körökben egyaránt, erre a kiadványra épült a szintén rendkívül népszerű, azonos című televíziós ismeretterjesztő sorozat is a magyar közszolgálati csatornán – azaz, akár úgy is fogalmazhatnánk, a kiadványt, annak megjelenése után szinte azonnal „megfilmesítették”.A Magyarország története című sorozat további részleteiről a nemrég a Magyar Szó újvidéki székházába látogató Kocsis András Sándort, a Kossuth Könyvkiadó elnök-vezérigazgatóját kérdeztük.

– Hároméves szerkesztői munka előzte meg a sorozat megjelenését, amely kronologikus rendben halad előre a magyar történelem egyes fontosabb fejezeteinek ismertetésében. A sorozat főszerkesztője Romsics Ignác akadémikus, történész, akinek neve és szakmai tekintélye úgy gondolom, már eleve biztosítékot jelent a hatalmas témakör professzionális feldolgozására. Az egyes kötetek szerzőit is Ignác válogatta ki és kérte fel együttműködésre, akik az adott korszak legkiválóbb ismerői és szakemberei. Így jött létre történelmünk eddigi legátfogóbb, tudományosan megalapozott feldolgozása 23 kötetben, a sorozat utolsó kötete pedig, a 24-ik egy teljes kronológia, ezer év történelme egy könyvben.

-- Mik azok a jellemzők, amelyek ezt a sorozatot megkülönböztetik a többi, hasonló jellegű kiadványtól?

– Az egyes szerzők elsősorban a történelmi hűségre törekedtek, így azt gondolom, az anyag objektivitásához nem férhet kétség. Az egész sorozatot rendkívül gazdag tényanyag és rendkívül gazdag képanyag jellemzi, ami pedig egészen biztosan megkülönbözteti a Kossuth-kiadványt bármely más hasonló jellegű kiadástól, az a nagyon gazdag térképanyag, amely a mi fejlesztésünk, mi rajzoltattuk őket, külön erre a sorozatra. Mindez számokban kifejezve azt jelenti, hogy a 24 kötetben, összesen 2600 oldalon majdnem 4000 színes képet, térképet és illusztrációt kínálunk az olvasónak, ez pedig azt jelenti, hogy a saját műfajában jelenleg biztos, hogy ez a legátfogóbb sorozat ebben a témakörben. Ugyanakkor ez a hatalmas anyag nem lenne szabad, hogy elriassza az olvasót: a sorozat kiváló, egyórás élményt is tud nyújtani, ha valaki valamilyen történelmi eseménybe, vagy korszakba szeretne mélyebb betekintést nyerni.

A sorozatot már most megrendelhetik a Magyar Szónál, olvasóink minden ezzel kapcsolatos részletet megtudhatnak a szombat-vasárnapi számunk Hirdető mellékletében található ismertetőből. Itt röviden csak annyit: lehetőséget adunk részletfizetésre is, előfizetőink kedvezményes áron rendelhetik meg a sorozatot, amelyet összesen hat helyen (a szabadkai, topolyai, újvidéki és zentai szerkesztőségünkben, illetve a nagybecskereki és zombori munkatársunktól) vehetnek át személyesen, december 21-e és 23-a között.