2024. július 17., szerda

Lappangó Csáth-munkák

Budapesti tudósítónktól

Érdekes, ám a vajdasági közönség számára nem teljesen ismeretlen kiállítás nyílt tegnap Budapesten, a Közép-európai Kulturális Intézetben. A KEKI a szabadkai Városi Könyvtárral karöltve szervezte meg a Csáth Géza, rajzok, Szabadka címet viselő tárlatot, amelynek anyaga a neves író orvosi naplójában található rajzok közül került ki. Az értékes naplót a szabadkai könyvtár őrzi, és ugyancsak ez az intézmény a kiadója annak a kötetnek, amely az említett rajzokat teszi közzé.

A kiállítást Elekes Botond, a magyarországi kulturális államtitkárság kabinetfőnöke nyitotta meg.

– Sokan és sokszor jellemezték már alkotó és szülőföld egymást formáló kapcsolatát. Csáth műveiben benne lüktet az örökségül kapott táj és az ahhoz kapcsolódó történelem. A történelem, amely nem mindig volt kegyes a városhoz – hangsúlyozta Elekes Botond, aki hozzátette: e rendezvénynek köszönhetően nemcsak Csáth kerül közelebb jelenkori olvasóihoz, de általa, művei által, az emlékét idézve közelebb kerül Budapesthez Vajdaság is.

Az egybegyűlteket a budapesti szerb nagykövetség nevében Dejan Šahović nagykövet üdvözölte. Ágoston Pribilla Valéria, a szabadkai könyvtár igazgatóhelyettese arról számolt be, hogyan került az intézmény birtokába Brenner doktor pácienseinek könyve, s hogyan lett kötet az értékes kéziratból. Ninkov Kovacsev Olga művészettörténész Csáthról, a képzőművészről beszélt.

Szajbély Mihály,a Szegedi Tudományegyetem tanára felszólalásában elmondta: nagy örömére szolgál, hogy Csáth Géza egyik alig-alig ismert alkotói területe immár láthatóvá vált.

A tárlatmegnyitót a Novellák, naplók, levelek címet viselő irodalmi kerekasztal követte, amelynek keretében a megnyitó vendégein kívül Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutató, Hózsa Éva irodalomtörténész, Lovas Ildikó író, Kelecsényi László irodalomtörténészés Módos Péter,az Európai Utas főszerkesztőjebeszélgetett Csáth Gézáról.