2024. július 18., csütörtök

Páratlan esély az elsőéveseknek

Konkrétumok az MNT felsőoktatási ösztöndíjprogramjáról

A Magyar Nemzeti Tanács a közelmúltban összeállította felsőoktatási ösztöndíjprogramjáról szóló tájékoztató füzetecskét. Az MNT először a 2011/12-es tanévben írja ki az ösztöndíjpályázatot. Dr. Korhecz Tamás reményei szerint a következő tanévtől kezdve legalább 500, de esetleg 600–700 stúdiumát elkezdő fiatalt tudnak majd támogatni. Az ösztöndíjak összege várhatóan havi 120 és 150 euró között alakul majd. Az ösztöndíjat csak a szerbiai felsőoktatási intézmények elsőévesei pályázhatják meg.

A nemzeti tanács által összeállított tájékoztató füzetecske nemcsak a felsőoktatási ösztöndíjprogramról szól, hanem értékes tanácsokat tartalmaz a pályaválasztással, illetve az egyetem vagy a főiskola kiválasztásával kapcsolatban. Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke elmondta lapunknak, hogy a tájékoztató anyagot személyesen viszik el Vajdaság összes magyar tannyelvű végzős középiskolai osztályába, valamint ismertetőt is tartanak az érettségi előtt álló diákoknak.

A negyedikesek osztályfőnökei szombaton már részt vettek egy ezzel kapcsolatos tanácskozáson. Korhecz szerint nagyon fontos, hogy a pedagógusok mindenben partnerei legyenek az MNT-nek.

KÖZELEBB AZ ÁLOMHOZ

– Az MNT a felsőoktatási ösztöndíjprogramon keresztül többek között széles körű támogatást nyújt a vajdasági állami egyetemeken való továbbtanulás részleteiről és a szakokról. Az érettségiző diákoknak pályaválasztási tanácsadást szeretnénk nyújtani, sőt felvételi felkészítőt is szervezni fogunk. A következő félév elején a zentai és a szabadkai tehetséggondozó gimnáziumokban szervezünk felkészítő műhelyfoglalkozást. Magától értetődik, hogy a foglalkozásokon nemcsak a két gimnázium érettségizői, hanem minden felvételi előtt álló végzős is részt vehet. A jövő év elején egy internetes felkészítő programot is elindítunk. Tehát nemcsak továbbtanulásra szeretnénk ösztönözni az érettségizőket, hanem segítünk is elérni ezt az álmot – foglalta össze a tanács elnöke.

Az eddig részletezett tevékenységeken kívül a program keretében az MNT a jövő év szeptemberében minden ösztöndíjasa számára szerb nyelvű felzárkóztatási képzést szervez Újvidéken a Bölcsésztudományi Kar erre szakosodott tanárainak közreműködésével.

HAVI 120–150 EURÓS TÁMOGATÁS

Magát az ösztöndíjat illetően Korhecztől megtudtuk, hogy az első pályázatot a jövő nyáron írják ki, miután a felsőoktatási intézményekben lezajlottak a felvételik, illetve kiderül, hogy kit hová vettek fel. Az MNT elképzelései szerint legalább 500, de akár 600–700 elsőéves egyetemista vagy főiskolás is elnyerheti az ösztöndíjat.

– Sikeres tanulmányi eredmények felmutatása esetén a hallgató az ösztöndíjban tanulmányainak befejezéséig részesül. A tanulmányi előmenetel nem számít, az a lényeg, hogy az ösztöndíjas ne ismételjen évet, mert akkor elveszíti a jogot a támogatásra. Az ösztöndíj összege a pontozási rendszerben elért pontszámtól függően 120 és 150 euró között alakul. Az ösztöndíjakat jövő októberben kezdjük meg folyósítani – részletezte a nemzeti tanács elnöke.

A pályázatok elbírálásával kapcsolatban érdemes tudni, hogy a nemzeti tanács az oktatásügyi stratégiában lefektetett ismérvek alapján elfogad majd egy szabályzatot. Ez a szabályzat tartalmazza az elbírálás pontrendszerét. A pontozást pedig egy objektív szakmai testület fogja elvégezni, nyilatkozta Korhecz. Hozzátette, az ösztöndíjak kifizetéséhez szükséges összeg nagyobb részét anyaországi támogatásokból fedezik, ezzel kapcsolatban Orbán Viktorral, a Magyar Köztársaság miniszterelnökével már megegyeztek.

Az MNT elnöke elmondta, hogy a felsőoktatási tanulmányaikat már folytató egyetemisták nem igényelhetik az ösztöndíjat, őket más módon szeretnék támogatni.

A tanács nemcsak a fiatalok tanulmányait, hanem a diplomát szerző pályakezdők elhelyezkedését is segíteni kívánja. Egy munkapiaci adatbázis létrehozásán kívül a nemzeti tanács tevékenyen fogja támogatni a fiatalok elhelyezkedését, illetve boldogulását szülőföldjükön, emelte ki Korhecz.

A középiskolások esetében az MNT-nek egyelőre nem áll módjában egy ennyire közvetlen támogatási rendszer megvalósítása. Ugyanakkor a tanács közvetetten a középiskolás diákokat is támogatni fogja. Ennek függvényében a következő hat évben a nemzeti tanács többek között a vajdasági középiskolai diákotthon-hálózatot fogja bővíteni és fejleszteni, hangsúlyozta Korhecz.

Mit vesznek figyelembe pontozáskor?

A felsőoktatási ösztöndíj megszerzését az alábbi elemek segítik hangsúlyozottan az ösztöndíjprogram pontozási rendszerében: hiányszak, magyar nyelvű egyetemi oktatás, a szülők iskolai végzettsége, a jelentkező gazdasági helyzete, a lakóhely és az oktatási intézmény közötti távolság, a magyar választói névjegyzéken való szereplés, van-e mód kollégiumi elszállásolásra a felsőoktatási intézmény közelében, munkaviszonyban van-e a képzés időszakában, a 2010/11-es tanévben érettségiztek.

A szülők végzettségét illetően fontos tudni, hogy az alacsonyabb végzettségű szülők gyermekei kapnak több pontot, mivel ezt a részletet szociális hátrányként veszi figyelembe a bírálóbizottság. A magyar választói névjegyzéken való szereplés pedig Korhecz szerint azért fontos, mert a fiatalok ezzel is kifejezik a közösséghez tartozásukat. A feliratkozás csak egy űrlap kitöltéséből áll, és az MNT a pontozás alkalmával méltányolni fogja ezt.

Kik nem kaphatnak ösztöndíjat?

Akik nem államilag támogatott hallgatói helyre nyertek felvételt, akik nem magyar nyelven végezték a középiskolát vagy az általános iskolát, akik nem először iratkoznak felsőoktatási intézménybe Szerbiában, és akik nem szerbiai felsőoktatási intézménybe nyertek felvételt.