2024. július 18., csütörtök

Szabadkai filmesek diadala

Az Anyád tyúkja 2. című kisjátékfilm a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjének legjobbja – Az éjjel menyasszonya is eljut Óbecsére

Zentán, az egykori Internátus épületében pénteken rendezték meg a Középiskolások Szín-és Filmművészeti Vetélkedőjét. Ezen három rendkívül tehetséges szabadkai filmes, Kovács Ákos, Tóth Szilárd és Nagy Attila kisjátékfilmjét, az Anyád tyúkja 2. című, krimiparódiát találta legjobbnak a szakmai zsűri, amelynek tagjai Tolnai Szabolcs és Siflis Zoltán filmrendezők, illetve László Sándor, színművész-rendező voltak.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákjai, a Butterfly Pictures Voivodina és a magyarkanizsai Kontraszt Stúdió színeiben még három, egymástól teljesen eltérő stílusú alkotással –A sokoldalú Csáth (dokumentumfilm), Üvölt a csend (filmetűd), Mors Tua, Vita Mea (videoklip) – rukkoltak elő a zentai vetélkedőn amelyek úgyszintén elnyerték a zsűri tetszését. Ebben a kategóriában rajtuk kívül még a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium filmműhelyének az alkotásait nézhette meg a közönség, ezek viszont az idén gyengécskébbre sikeredtek. A zsűri egyedül Gyorgyevics Katalin és Berec AlekszandraMi leszek, ha nagy leszek? című filmjét részesítette dicséretben.

Az idei vetélkedőn egyébként csupán két színművészeti alkotást mutattak be a középiskolások. A szabadkai tehetséggondozó gimnázium Anton Pavlovics Csehov Cseresznyéskertjét vitték színre a a diákotthon rögtönzött ,,színpadán”. A zentaiak pedig Kovács Ákos és Máriás Endre: Az éjjel menyasszonya című színpadi játékával indultak a vetélkedőn.

A zsűri ezek közül ez utóbbit javasolta, a KMV gálaműsorán történő bemutatásra, amit az idén április 26-án rendeznek meg Óbecsén. A szabadkai fiatalok színdarabját dicséretben részesítette a zsűri. Az idén egyébként nem rangsorolták a fiatalok színművészi tehetségét. A zsűri egyenrangú színészi díjat ítélt oda Szalai Bencének, Kovács Vecei Sárának és Nagybali Tamarának Az éjjel menyasszonya című darabban; Szarka Ákosnak és Bajusz Anikónak pedig Csehov Cseresznyéskertjében nyújtott alakításaikért.