2024. október 7., hétfő

A Fekete Bárány

Népművészeti tábor

Klasszikus néptánctábor a feszélyező elemek kihagyásával és azzal a nem elhanyagolható ténynek a szem előtt tartásával, hogy a néptánc nem sport, amit izomból kell csinálni, hanem elsősorban szórakozás.

A szórólapnak a legfontosabb feladata, hogy felkeltse az emberek érdeklődését. Ha valaki elolvas egy röpcédulát, s rögtön eldobja, az semmit nem ér, kár volt kinyomtatni. Bevallom, én legtöbbször így teszek az autó szélvédőjére tett vagy a postaládába bedobott szórólappal. Nemrég a kezembe került a Fekete bárány nevet viselő népművészeti tábort hirdető papír, amely a fent olvasható szöveggel és a 18-as számmal (vagyis, hogy csak felnőtteknek ajánlják) jelent meg. A táborról annyit kell tudni, hogy június 29-e és július 4-e között rendezik meg a Horgos melletti Kucora tanyán. A szervezőknek – Baji Endre, Gazsó Tibor–Somi, Vijatov Péter – az a céljuk, hogy ez a tábor ne hasonlítson az egyesületek által szervezett táborokra, amelyeknek általában van egy konkrét céljuk (pl.: új koreográfia betanítása, amit év közben színpadra lehet állítani), hanem a népi kultúra megszerettetése és aktív művelése legyen az elsődleges szempont. A régi idők embere azért énekelt, táncolt, zenélt, hogy örömét, bánatát megossza a világgal és semmiképpen nem sportból. Ez a szemlélet veszett ki az utóbbi idők néptánctáboraiból és ebből a szempontból lesz egyedi és hiánypótló a Fekete Bárány tábor. A szervezők megpróbálnak visszanyúlni az alapokhoz és a bonyolult koreográfiák helyett inkább a népi kultúra ízét szeretnénk megismertetni a résztvevőkkel. A táborban Nyemcsok Pál (ex Honvéd táncegyüttes, ma a Szekszárdi tánccsoport vezetője) fog nyírségi táncokat oktatni, Püspöki Péter drámapedagógus pedig Burány Béla Mé piros a gólya csőre? című könyvéből fog egy darabot betanítani, amit a szombati gálaműsoron mutatnak majd be, úgy, hogy a darabban a nyírségi táncok lesznek a táncbetétek. Ezen kívül lesz még ének és hangszeroktatás, nemezelés, kirándulás, táncház stb. A szervezők 50 főre számítanak, maximum 70-et tudnak fogadni, s az érdeklődőket arra kérik, hogy minél előbb jelentkezzenek az fb2009@citromail.hu címen, vagy a telefonszámon. A részvételi díj 45 euró, ami magába foglalja a napi háromszori étkezést és az oktatást, a tábor jellege sátortábor, vagyis a sátrat mindenkinek hoznia kell. A szervezők magánvállalkozók és cégek támogatására számítanak, a szponzorálás bármilyen formájára nyitottak.

A Baji, Gazsó, Vijatov triumvirátus arra a kérdésre, hogy miért lett Fekete Bárány a tábor neve, elmondták, hogy azért, mert azokban a táborokban, ahol eddig megfordultak, mindig őket nevezték fekete báránynak, ugyanis ők nem szívesen vetették magukat alá a kötelező koreográfiák betanulásának, hanem inkább szórakozni, bulizni szerettek volna. Aki hasonló állásponton van, ne gondolkodjon sokat, hanem azonnal írjon e-mailt, vagy jelentkezzen a 064/289-93-71-es telefonszámra. A felejthetetlen élményt a szervezők garantálják. Szabad ilyet kihagyni?!