2024. július 17., szerda

Befejeződött a hálózsákos tiltakozás

A pszichológia szakos hallgatók ígéretet kaptak az újvidéki bölcsészkartól, hogy lesz elegendő hely számukra a mesterképzésen

A pszichológia szakos hallgatók három napig hálózsákokban az újvidéki Bölcsészettudományi Kar első emeleti folyosóján aludtak, tiltakozásuk jeléül, mert az alapképzés harmadik évén 86-an vannak, ám a mesterképzésen mindössze 60 férőhelyet irányoztak elő számukra, s ezek döntő többsége is tandíjköteles. A néhány száz egyetemi hallgató tegnap éjjel már nem az egyetemi kar folyosóján töltötte az éjszakát. Ennek előzménye, hogy szerdán délután egyetemista társaik – az egyetemista prorektor, az egyetemista parlament és az egyetemista szervezetek képviselői – keresték fel a bölcsészkaron levő tiltakozókat.

– Miután kikristályosodott, hogy hogyan kellene megoldani a pszichológia szakos hallgatók gondját, közösen a Bölcsészettudományi Kar vezetéséhez fordultunk. Készek mindent megtenni, hogy legyen elegendő férőhely a pszichológia szakon a mesterképzésen, úgyhogy az éjjel már senki sem aludt a bölcsészkaron – hallottuk Jelena Đeritől, az Újvidéki Egyetem egyetemista prorektorától.

– Úgy érzem, megoldottnak tekinthetjük ezt a gondot – fogalmazott dr. Ljiljana Subotić, a Bölcsészettudományi Kar dékánja. – Jövő csütörtökön készítjük elő a pályázatot, adjuk meg a mesterképzésre a keretszámokat, hogy mely stúdiumra hány hallgatót veszünk fel. Megállapodtunk, a pszichológia szakos hallgatók problémáját is igyekszünk megoldani. Kérdésünkre, hogy miért csak 60 hallgató folytathatja tanulmányait a 86 közül mesterképzésen, amikor a hároméves alapképzéssel nem tudnak munkához jutni, érvényesülni, a dékánasszony azt válaszolta, a fakultás akkreditációjakor ezt a számot hagyták jóvá számukra. A kérdésre, hogy akkor most hogyan oldódik meg, hogyan tudnak 84 hallgatót felvenni az engedélyezett 60 helyre, a dékánasszony azt válaszolta, ideiglenesen beírják őket, s közben kérik az akkreditációs bizottságot, engedélyezzen a pszichológia tanszék mesterképzésén a jelenlegi 60-nál nagyobb hallgatói létszámot. A tiltakozással igazukat keresőket az Egyetem Szenátusának állásfoglalása alapján tudják ideiglenesen nagyobb létszámban beírni, mielőtt megérkezne az engedély, történetesen: ők még a tavaly októberi akkreditációs engedélyt megelőzően kezdték meg tanulmányaikat.