2024. július 17., szerda

Ki az úr a házban?

Újraéledt az amatőr színjátszás Temerinben --Kétfelvonásos vígjátékkal ajándékozzák meg a közönséget

Voltak olyan idők, amikor Temerinben egyszerre több színjátszó egyesület is létezett. Az ötvenes évektől, amikor megalakult a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület, csak ezen egyesület keretében működött színjátszó társulat, és a nyolcvanas évek végéig minden évben rendeztek egy-két bemutatót. A kilencvenes évek nemigen kedveztek az amatörizmusnak (másnak sem), ezért egy hosszú, csaknem tizenöt éves szünet következett.

– Tavaly újraalakult a színjátszó társulat – közli nagy örömmel Nagy Sándor, a színház elnöke. – Nehéz volt összehozni a csapatot, ugyanis a régi színészekből alig tudtunk egyet-kettőt visszacsalogatni a színpadra. Tavaly két gyermekelőadást vittünk színre Faragó Edit rendezésében. Az egyik volt a Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című műve. Ebben a darabban tizenöt gyerek szerepelt. Ezután színre vittük Arany János balladáiból néhányat, amelyben szintén tizenöten léptek fel. Ezekben a darabokban általános iskolások és középiskolás gyerekek szerepeltek. A vasárnap sorra kerülő előadásban felnőttek szerepelnek, közöttük több egyetemi hallgató is.

* Manapság eléggé nehéz a fiatalokat bevonni a művelődési egyesületek munkájába. Önöknek hogyan sikerült?

– Mostani elnökségünk egy igen erőszakos, öntudatos munkát folytat, és ez szép eredményt is hozott. Valamennyien jártuk a várost és toboroztunk. Három év alatt, amióta a jelenlegi összetételű elnökség dolgozik egyesületünk tagjainak számát százötvenre növeltük. Zömmel általános iskolás és középiskolás gyerekekről van szó, akik tizenegy szakcsoportban tevékenykednek. Köztük a drámai csoportban. El kell még mondanom, hogy egyesületünk a Művelődési és Tájékoztatási Központtal közösen Szabó Tóth Gabriella, az Újvidéki Rádió munkatársa vezetésével művelődési műsort indított a Temerinin Rádióban.

* Térjünk vissza a drámai csoporthoz, pontosabban a vasárnapi bemutatóhoz. Mit láthat majd a közönség?

– Egy horvát író, Novak NovakKi az úr a házban (Stolica koja se ljulja) című kétfelvonásos vígjátékát mutatjuk be – válaszol a kérdésre Törteli László színművész, az egyesület elnökségi tagja. – A színművet fordította és rendezte Weiss Zoltán. A próbákat január 15-én kezdtük el. Előtte az elnökség bírálta a drámai szakcsoportot azzal, hogy semmit sem csinál. Erre azt mondtam, hogy rendben van, színre viszünk egy darabot, de alkalmaznunk kell egy hivatásos rendezőt. Én ugyan hivatásos színész vagyok, de nem mertem vállalni a rendezést. A magyarkanizsai Weiss Zoltánra esett a választás. Összeállt a csapat és elkezdődtek a próbák. Mivel azonban gyakorlatilag mindent elölről kezdtünk, a munka nagyon nehezen ment. Egy-két szereplő kivételével színpadon eddig még senki sem volt, rengeteg időbe került a szövegolvasás, majd a színpadon kellett rengeteget dolgozni. Zoltán minden alkalommal Magyarkanizsáról utazott Temerinbe, az útiköltséget az egyesületünk állta, és természetesen a honoráriumot is. Mivel a gyakori utazás nagyon sokba került, egy idő elteltével úgy döntöttünk, hogy magunk folytatjuk a rendezést. Zoltán húsz próbája után Gőz Lászlóval közösen még harminc próbát csináltunk. Ennyi próbával egy bejáródott amatőr társulat két előadást is színre tud vinni. De ez csak a kezdet. A gyerekek most már sok mindent megtanultak, és ha be tudom szerezni a szövegkönyvet őszre Gőz Lászlóval közösen színre visszük George Orwell Állatfarmját.

A Ki az úr a házban című színművet vasárnapi 20 órakor mutatják be a művelődési otthonban.

A főszerepben Varga Flórián és Lévai Zsuzsanna, további szereplők Balogh Sándor, Pacik Ferenc, Kovács Izabella, Balogh Endre, BozsókiIstván, Pávai Éva. A színművet rendezte Weiss Zoltán, segédrendezők voltak Törteli László és Gőz László.