2024. július 17., szerda

Induljon időben elsőbe a gyerek!

Szabadkán az iskolakötelesek 10 százaléka esetében egy éves halasztást kér a szülő

Sehol másutt nem kérvényezi annyi szülő az első osztályba való beiratkozás egy évvel való elhalasztását, mint Szabadkán. Tavaly 160 ilyen esetet jegyeztek fel. Évente átlagosan 1500 kis elsős van, úgyhogy a beiskolázásnak ez a késleltetése a generáció 10 százalékát öleli fel.

Ljubica Kiselički, Szabadka város polgármesterének oktatási és művelődési kérdésekkel megbízott tanácsosa elmondta: idén is már jóval meghaladja a 100-at azoknak a szülőknek a száma, akik a Fejlődési Tanácsadóban működő, az iskolaérettséget vizsgáló bizottsághoz fordulnak, hogy a gyerekük még egy évig ne induljon el iskolába. Csak múlt pénteken – tehát egy nap alatt – 42 szülő jelentkezett be ehhez a bizottsághoz.

Legtöbb esetben az iskolai pszichológus, pedagógus hiába állapítja meg, hogy a 6,5 éves gyerek iskolaérett, a szülő úgy érzi, csemetéje érzelmileg, szociálisan éretlen még az iskolára, s halasztást kér. Nem egy esetben ez a szülő által nem iskolaérettnek minősített gyerek a latin és cirill betűket egyaránt jól ismeri, sőt arra is van példa, hogy átlagon felüli intelligenciahányadossal rendelkezik.

A nyolcvanas, kilencvenes években a szülők nagy számban azért fordultak az iskolai érettséget vizsgáló bizottsághoz, hogy gyereküket korábban, már 6 évesen beírathassák első osztályba, mert büszkék voltak arra, hogy gyerekük érettebb az átlagosnál. Ám 2004 óta ezt már kevesen igénylik (tavaly mindössze 7 ilyen eset volt a korábbi 30–40 kérvényhez képest). Öt éve került be ugyanis a törvénybe, hogy 6,5 éves kortól iskolakötelesek a gyerekek. S azóta drasztikusan megemelkedett a beiskolázás késleltetésére vonatkozó igénylések száma: ma már a korábbi 20–50 eset többszöröséről van szó. 2004-ben 122, 2005-ben 162, tavaly 160 szülő ítélte úgy meg, hogy jobb, ha gyereke még egy évig nem indul el iskolába.

Ez számtalan gondot von maga után: az adott évben az általános iskolából, középiskolából is hiányzik ez a diáklétszám, majd jövő évben megugrik a beiskolázott tanulók száma, s 8 évvel később a középiskolákra is nagyobb nyomás nehezedik, mert a pangás után hirtelen komolyan megnő a beiratkozni szándékozó diákok létszáma. Nagyobb nyomás nehezedik az iskoláskor előtti intézményekre, mert a beiskolázás elhalasztását követően sok ilyen gyereket még egyszer visszaíratnak az óvodába az iskolai előkészítő évre. Az iskoláknak e hó 16-áig, tehát máig kell megrendelniük az elsős könyveket, de nem tudják, hány gyereket talál a szülői kérvények nyomán nem iskolaérettnek a bizottság. A szülő nem tesz jót gyerekének, ha az nem óvodástársaival együtt indul iskolába, hanem ő majd jövőre egy évvel idősebb lesz osztálytársainál. Tóth Szilvia, a Majsai úti iskola igazgatónője arra kéri a szülőket, ne ők maguk ítéljék meg, iskolaérett-e gyerekük, higgyenek az iskolák pedagógusi, pszichológusi szakszolgálatának, illetve a tanítónak, aki ha úgy ítéli meg, valamilyen okok miatt mégsem iskolaérett a gyerek, akkor október elsejéig visszaküldheti gyereket az óvoda iskolai előkészítő évére. Ana Vukičević tanítónő azt magyarázta, hogy a tan- és óraterv teljes mértékben megfelel a 6,5 éves gyerek értelmi, érzelmi érettségének, s játékos formában vezetik be az elsősöket az írás, olvasás, számolás, környezetismeret rejtelmeibe. Nem kell félteni a gyereket. Fehérvári Magda, a Széchenyi István iskola igazgatónője elmondta: náluk a magyar tagozatra 80, a szerb osztályokba 97 leendő elsős gyereket írattak be, s 15 szülő kérte, gyereke egy évvel később indulhasson iskolába.

Mint elhangzott: ha az említett bizottság mégis iskolaérettnek nyilvánítja a gyereket, ám a szülő úgy dönt, még ne induljon elsőbe, a pénzbírság mindössze 5000 dinár. De mint megtudtuk, ilyen feljelentés nem volt, mert az iskolák eddig még egyetlen szülőt sem jelentettek fel.

A megoldást a város oktatási illetékesei abban látják, hogy az ilyen gyereket, akiket iskolaérettnek minősítenek a szakemberek, nem lesz joguk a szülőknek ismét beíratni az óvoda iskolai előkészítő évére.

Dr. Mirjana Malagurski és Nada Vučković, az említett iskolaérettséget vizsgáló bizottság tagjai elmondták: az alapprobléma az, hogy az iskolákból szülői kérésre nagy számban utalják hozzájuk azokat a gyereket, akik a felmérések szerint iskolaérettek. Csakis indokolt esetben kellene ezt megtenniük. Ám ennek ellenére szülői kérésre nagy számban küldik hozzájuk a gyerekeket. Óriási nyomás nehezedik rájuk, van szülő, aki például azzal érvel, hogy hiába rendelkezik átlagon felüli intelligenciahányadossal a gyerek, szorong az iskolától. A bizottság az idén szigorúbb lesz a szülői kérésekkel szemben. Ha a szakemberek iskolaérettnek nyilvánítják a gyereket, nem kaphatja meg az egy éves halasztásra vonatkozó engedélyt.