2024. július 17., szerda

Az előítéletek legyőzéséért

Ez jóval több, mint egy kulturális rendezvény – Ma kezdődik Palicson a RomArt Fesztivál

A Palicson ma kezdődő RomArt Fesztivál keretében tehetséges roma fiatalok mutatkoznak be a Szabadtéri Színpadon. A Fodrásznő szerettem volna lenni című rövidfilm kapcsán – amelyet este 9 órától a Yachting Klubban vetítenek – a romák egyéni érvényesülését gyakran megakadályozó előítéletekről is szó lesz.

– A romák mindennapjait bemutató filmek nagyon jó alapul szolgálnak ahhoz, hogy szociológiai, kulturológiai megközelítésből járjuk körbe a legveszélyeztetettebb nemzeti kisebbséget sújtó problémákat. Megoldásra vár e nemzeti kisebbség helyzete, ezért sem árt beszélni a gondokról, megoldási javaslatokról – hallottuk Goran Nikolićtól, a fesztivál fő szervezőjétől. – Úgy látjuk, sokat jelentene a problémák megoldása szempontjából egy Roma Akadémia létrehozása Szabadkán . Ezáltal a város európai központja lehetne a romák szempontjából fontos kérdésekkel való foglalkozásnak. Ez Szabadka – mint többnemzetiségű, multikulturális közösség – kedvező megítélése szempontjából is sokat jelentene, sőt a konferencia-turizmus szemszögéből is hasznos lenne. Számos, művészi tehetséggel megáldott fiatal található a romák körében. A RomArt keretében eddig sokan bemutatkoztak közülük, s több nagy művész is együttműködött velünk (A 100 tagú cigányzenekar Budapestről, Nada Kokotović, Neđo Osman), s azokat is említsük meg, akik kiemelkedő szakemberként foglalkoznak e kérdéskörrel (dr. Svenka Savić újvidéki egyetemi tanár, Gordana Nikolić-Müller szociológus Németországból). A hivatásos művészek és amatőrök fellépése fontos üzenet a roma fiatalok számára, hogy tanuljanak tovább, művelődjenek, s diplomával, tudással felvértezve próbáljanak elhelyezkedni, illetve munkahelyet teremteni magunknak. Idén több kerekasztal-beszélgetést szervezünk, szélesebb körű társadalmi vitát szeretnénk serkenteni

Mint a fesztivál fő szervezőjétől megtudtuk, eddig már 30 órás anyaguk van (RomArton felvett színházi előadók, operaelőadás, koncertfelvétel). Honlapjukat (www.romartfest.com) mind többen látogatják külföldről is.(az Amerikai Egyesült Államokból, Németországból, szomszédos országokból kapnak elismerő leveleket a fesztivál kapcsán). Sajnos a szabadkai és tartományi illetékesek részéről nem tapasztaltak kellő megértést. Az elmúlt három évben annyi pénzt kaptak, hogy a 100 tagú cigányzenekar koncertköltségeinek a felét fedezte csak, illetve a várostól 2007-ben kapott eszközök a sportcsarnok 3 napos bérleti díjának csak egy kis részére volt elegendő. A szervezés egész éves munka egy csapat számára, fizetésről nem is álmodozhatnak ezért. Mindaz, amit eddig elértek, néhány lelkes embernek és a jó szándékú egyének és vállalatok segítségének köszönhető.