2024. július 16., kedd

Előtérben a hátrányos helyzetűek

Uroš Predić-festménykiállítás nyílt Újvidéken

Befejező szakaszához érkezett az Európa Kulturális Fővárosa programplatform keretében megrendezett sorozat. Az egész idei évet átölelő programok látványos befejezőívét a Mást? Európát elnevezésű programsor képezi, amely az európai kultúra és művészetek domináns értékeivel foglalkozik. A közönség megtekintheti Uroš Predić 19. századi festőművész A szépségnek és a művészetnek szentelt élet című kiállítást, ennek a rendezvénynek a péntek esti megnyitóján jelen voltak a tartományi kormány képviselői is.

Uroš Predić (1857–1953) festménykiállítása január végéig tekinthető meg Újvidéken (Fotó: Dávid Csilla)

Uroš Predić (1857–1953) festménykiállítása január végéig tekinthető meg Újvidéken (Fotó: Dávid Csilla)

Igor Borozanin belgrádi történész, professzor, a kiállítás egyik megálmodója üdvözlőbeszédében kitért arra, hogy számára Uroš Predić alkotóvonala jelenti a példaképet, amely alapján átélhetjük és megőrizhetjük a szerb nemzet művészetét és identitását. – Ez a Matica srpska fő hivatása mind a múltban, mind most – véli a történész.

Tijana Palkovljević Bugarski, a Matica srpska Galéria igazgatónője szerint a kiállítás kifinomult harmóniába hozza a művészetbemutatásban tapasztalható, modern metodológiai előrelépéseket a nemzeti kultúra által teremtett alkotásokkal. A művészetet korszerű módon prezentálja mindenki számára.

A kiállítás a fennállásának 175. évfordulóját ünneplő Matica srpska Galériájában várja látogatóit január végéig, elsősorban a gyengénlátók fogadására helyezi a hangsúlyt. A képeket háromdimenziós modellek és audioleírás kísérik. Interneten is megtalálható, a virtuális galérialátogatás lehetősége is elérhető.