2024. július 17., szerda

Tanévkezdés elkeseredett egyetemistákkal

Újvidéken a pszichológia tanszék hallgatói ismét tiltakoztak (Beta fotó)

A felsőoktatási intézményekben csütörtökön kezdődött meg hivatalosan a 2009/10-es tanév, a legtöbb karon ekkor fogadták az elsőéveseket. Több mint 50 ezer elsőéves kezdi meg tanulmányait a szerbiai állami egyetemeken, főiskolákon.

Az egyetemisták elkeseredettek: Újvidéken a pszichológia tanszék hallgatói ismét tiltakoztak. A múlt tanév végén tartott ülősztrájkjuk nyomán ígéretet kaptak, hogy mindenki, aki eleget tesz a mesterkurzusra való bejutás feltételeinek, beiratkozhat. Ám most kiderült, nem éppen így van, mindössze 60 férőhely áll a hároméves alapképzést befejezett 69 hallgató rendelkezésére. A hároméves alapképzéssel képtelenség elhelyezkedni, a foglalkozások listáján nincs ilyen szakma, tehát alapvető érdek, hogy mindenki folytassa tanulmányait és befejezze a 2 éves mesterképzést.

A belgrádi egyetemi hallgatók is tüntetésekre készülnek. Elégedetlenek a beiratkozási feltételekkel, a mesterképzésre való bejutás lehetőségeivel, e stúdiumok csillagászati összegű tandíjával, a bolognai elvek gyakorlati alkalmazásainak komoly hiányosságaival és sok egyébbel. Az oktatási miniszter arra biztatta tegnap a fakultásokat, a súlyos anyagi helyzetben a mesterképzésre beiratkozottak egy részének fedezzék a tanulmányi költségeit.

Október 5-én válik ismeretessé, az állami költségvetésből hány hallgatónak tudják a mesterképzését fedezni. S már korábban a belgrádi egyetemi hallgatók is október 5-ére helyezték kilátásba tiltakozásukat.