2024. július 17., szerda

A felsősökkel tanító is foglalkozik

Győrben a Radnóti Miklós iskolában ötödikben és hatodikban differenciált oktatás is folyik

Amikor a győri Radnóti Miklós Általános Iskola tanárai a minap Szabadkán jártak, több olyan dologról hallottunk, amely a szerbiai oktatási rendszerben nem létezik. Például kíváncsiak voltunk arra, mit jelent az, hogy az említett magyarországi oktatási intézmény nyelvszakos általános iskola.

– Hetedik és nyolcadik osztályban egy idegen nyelvet emelt szinten tanítunk, legalább heti 5 órában. Persze, ezt a választott idegen nyelvet – angolt vagy németet – elsőtől tanulják, kezdetben csak heti 1 órában, majd fokozatosan emelkedik az óraszám – hallottuk Rafainé Roll Zsuzsanna igazgatótól. Ötödik és hatodik osztályban egyes tantárgyakból differenciált oktatás folyik náluk. Mint az igazgatónő magyarázta, az oktatási törvény lehetőséget teremt az ún. nem szakrendszerű oktatás bevezetésére. Ők a tanulói alapkészségek továbbfejlesztését választották. A kötelező és választható tantárgyak mellett heti 2-2 órában magyar nyelv és matematika, 1-1 órában idegen nyelvből és természeti ismeretekből tartanak ilyen képzést. Ezt a lehetőséget használják fel a differenciált oktatásra. Tehát, vannak az említett tantárgyakból a kötelező órák és ezek mellett létezik a – szintén az órarendbe beiktatott – képzés, a fent említett óraszámmal. A diákokból az említett tárgyak esetében két csoportot alakítottak ki: a lassabban fejlődő tanulók csoportját és a tehetséges tanulók csoportját. A tanár képesítésű foglalkozik a tehetséges csoporttal, ehhez el kellett végeznie egy 120 órás tanfolyamot. A lassabban haladók csoportjával, a felzárkóztatásukkal pedig a tanító képesítésű foglalkozik. Kérdésünkre, hogy a diákok nem élik-e meg ezt megbélyegzésként, az igazgatónő elmondta: semmiképp, mert a tanári kar olyan légkört teremt, hogy ez így ne is merüljön fel. A tanulók tudomásul veszik, hogy nem lehet mindenki kitűnő tanuló. Egyébként is, a két csoport átjárható. Ha a lassúbb fejlődésűeknél valaki kiváló eredményt mutat fel, átmehet a másik csoportba. Egyébként is élvezik a diákok, játékos formában tanulnak, a csoportos foglalkozások is gyakoriak. Az első kedvező jele ennek a differenciált oktatásnak máris jelentkezett: ötödik osztály végén senki sem bukott meg matematikából. Ám nyolcadik végén mutatkozik majd meg az igazi eredménye e differenciált oktatásnak.

Amikor a tanárok bemutatkoztak, az derült ki, hogy nagyon sok a kétszakos végzettségű, képesítésű tanár az említett győri iskolában (matematika–angol nyelv szakos például).

– Az iskolában sok a tanítói végzettségű kolléga, aki később, munka mellett szerzett tanári oklevelet. Iskolánknak egyébként száz százalékos a megfelelő szakot végzettekkel való ellátottsága. Történelem tanárnőnk tanítói oklevéllel rendelkezett, majd 2 év levelező képzéssel főiskolai történelemtanári diplomát szerzett, ezt követően pedig egyetemi szintű végzettséget. Van matematika–technika–informatika szakos tanárunk is. Korábban a tanárképző főiskolán a matematika–technikatanári szakon tanult ez a kolléga, informatikából az oklevelet másoddiplomás képzésben szerezte hozzá. Ma már a bolognai rendszer bevezetésével nincs lehetőség még egy oklevél megszerzésére két éves képzés révén, hallottuk Rafainé Roll Zsuzsannától.