2024. szeptember 3., kedd

A 8.VMTDK

Ma már művészeti produkciók köszöntik a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia részvevőit – Holnap ünnepélyes megnyitó, a Kristálygömb Díj átadása, előadások

A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium mától rendezi meg Szabadkán a 8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát, amely vasárnap zárul.

A konferencia művészeti produkciókkal kezdődik, az ünnepélyes megnyitóra viszont holnap 9-kor kerül sor a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében. A művészeti produkciók a szabadkai Soltis Lajos Stúdióban zajlanak ma 19 órától, amikor Tarkó János kiállítását tekinthetik meg a nézők. Közvetlenül utána, 19.30-kor a Lásszerepválla című újvidéki performance-szal folytatódik a műsor, amelyet Franciskovity Róbert, Kocsis Lenke, Oláh Tamás, Rácz József, Szalma Gábor és Török Erna adnak elő. Az est a Lidérchangok projekciós koncerttel zárul, amelynek szerzői Palásti Andrea és a Grufti Groove, fellépők pedig Asztalos Alfréd (klarinét), Szűcs Mihály (fagott), Krizsák Viktor (nagybőgő) és Nyers Lehel (ütősök).

Holnap, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon a kilenc órára meghirdetett ünnepi megnyitó elnöklői dr. Gábrity Molnár Irén, a tudományos bizottság elnöke és dr. Csányi Erzsébet, a VMFK elnöke lesznek. Utána kerül sor a Titkos csoda Jorge Luis Borges novellái nyomán készült performance-ra, amelyet Dudás Júlia, Gál Hermina, G. Erdélyi Hermina, Hajvert Ákos, Körmöci Petronella, Smith Tímea, Szikora Róbert és Török Arnold készítettek. Lázár Tibor, a 2008-as Kristálygömb Díj nyertese tízkor mond megnyitóbeszédet majd 10.30-kor dr. Berényi János, tudományos tanácsos plenáris előadást tart a lopótök etnobotanikájáról és szerepéről a művészetekben.

A plenáris tudományos diákkör ülésszaka 11-kor veszi kezdetét, 13.30-tól 19-ig pedig rövid szünetekkel a Tudományos Diákköri Szekcióülések zajlanak a tanítóképző kar termeiben. A résztvevők élő és élettelen természettudományokkal, műszaki-, társadalom-, és bölcsészettudományokkal, valamint művészetekkel foglalkoznak. Az előadók Újvidékről, Zentáról, Szabadkáról, Kanizsáról, Szegedről, Budapestről, Debrecenből, Pécsről, Kolozsvárról, illetve a kárpátaljai Kígyósról érkeznek. Olyan vajdaságiak munkáival is találkozhatunk, akik Franciaországban, Budapesten, Szegeden, Oslóban tanulnak. A tudományos-mentori értekezlet 19-kor kezdődik, majd 19.30-kor a konferencia kiértékelésére, az oklevelek és a 2009-es Kristálygömb Díj kiosztására kerül sor a kar dísztermében. Dr. Telek Tamás veszi át a rangos kitüntetést. Az idei VMTDK is bulival zárul a fiatalok számára, amely 20.30-kor veszi kezdetét a Soltis Lajos Stúdióban és belenyúlik az éjszakába. Vasárnap a TDK-szervezők kiértékelő kerekasztalt tartanak, és ezzel hivatalosan is lezárul az idei VMTDK.